Grécka polícia vypratala pri hraniciach s Macedónskom ďalšie tábory migrantov

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 12:50 • 2 min
Grécka polícia vypratala pri hraniciach s Macedónskom ďalšie tábory migrantov

SOLÚN - Polícia v severnom Grécku vypratala dnes ďalšie provizórne tábory, ktoré si migranti postavili pozdĺž hraníc s Macedónskom. Migrantov odtiaľ autobusmi previezli do ubytovacích zariadení v meste Solún na severe Grécka.

slovakia

left justify in out

Ako spresnila agentúra AP, na sťahovanie približne 400 Sýrčanov a Iračanov z tábora, ktorý si vybudovali pri čerpacej stanici na hraniciach Grécka a Macedónskom, dohliadali aj príslušníci zásahovej polície.

 

Po tom, ako grécke úrady v máji pristúpili k likvidácii tábora Idomeni, kde vo veľmi nevyhovujúcich podmienkach žilo odhadom vyše 8000 ľudí, zostáva v troch rôznych lokalitách na hraniciach ešte asi 3000 utečencov a migrantov.

 

Počet migrantov prichádzajúcich do Grécka sa výrazne znížil po uzatvorení hraníc balkánskych štátov a po dohode uzatvorenej medzi EÚ a Tureckom o navracaní migrantov. V Grécku však uviazlo viac ako 50.000 migrantov a ďalší sa do tejto krajiny naďalej snažia dostať riskantnou plavbou na lodiach prevádzačov cez Egejské more.

 

Minulý týždeň sa južne od ostrova Kréta potopilo plavidlo, na ktorom bolo okolo 350 migrantov. Gréckym lodiam sa podarilo zachrániť 340 z nich. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu sa však na lodi s utečencami mohlo plaviť až 650 ľudí, čo však grécke úrady spochybnili.

 

Snaha dostať sa cez Stredozemné more do Európy sa do začiatku júna stala v tomto roku osudnou už pre 2800 utečencov, čo je asi o 1000 obetí viac ako v prvom polroku 2015.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona