Grécka polícia vtrhla do depa aténskeho metra, aby ukončila štrajk

NETKY.SK • 25 Január 2013, 12:00 • 2 min
Grécka polícia vtrhla do depa aténskeho metra, aby ukončila štrajk

Grécka polícia vtrhla do depa aténskeho metra, aby ukončila štrajk - Doprava Grécka poriadková polícia dnes nadránom vtrhla do depa aténskeho metra, v ktorom sa večer zabarikádovali približne 90 štrajkujúci zamestnanci, ignorujúci príkaz vlády ukončiť pro

slovakia

left justify in out

img

Grécka poriadková polícia dnes nadránom vtrhla do depa aténskeho metra, v ktorom sa večer zabarikádovali približne 90 štrajkujúci zamestnanci, ignorujúci príkaz vlády ukončiť protestnú akciu. Oznámili to agentúry Associated Press a Reuters.

Vo štvrtok grécka vláda vyhlásila stav núdze, aby zamestnancov metra prinútila ukončiť už osem dní trvajúci štrajk vo vyhrotenom spore o úsporné opatrenia.

Polícia dnes pred úsvitom vylomila kovovú bránu depa a desiatky štrajkujúcich odtiaľ násilím vyviedla. Podľa policajného zdroja, ktorý nebol oprávnený informovať médiá, došlo k zrážkam a 10 štrajkujúcich dočasne zadržali. Jednu ženu zobrali s ľahkými zraneniami do nemocnice, dodal. 

Bezpečnostné sily zablokovali cesty vedúce k depu v západnej časti Atén, aby sa doň nedostali stovky prichádzajúcich stúpencov štrajkujúcich.

Vláda si vo štvrtok vyhlásením stavu núdze udelila mimoriadne právomoci, aby mohla zasiahnuť voči štrajkujúcim protestujúcim voči zníženiu miezd v rámci úsporných opatrení vlády. Tá im nariadila, pod hrozbou prepustenia zo zamestnania, zatknutia a odsúdenia až na päť rokov odňatia slobody, ukončiť štrajk a obnoviť verejnú dopravu v Aténach.

Na podporu zamestnancov aténskeho metra sa dnes k ich štrajku pripojili zamestnanci autobusovej a železničnej dopravy, napísala agentúra Reuters.

Grécky zákon o civilnej mobilizácii v roku 2007 upravili, aby riešil aj stavy núdze v mierových časoch. Od pádu vojenskej diktatúry v Grécku v roku 1974 ho použili deväťkrát - trikrát za posledné dva roky proti štrajkujúcim v súvislosti s úspornými opatreniam vlády.

Metro v Aténach otvorili v roku 2000 a jeho 32 staníc a 52-kilometrová sieť slúžia denne vyše 700.000 cestujúcim.

V oblasti širších Atén žije takmer 40 percent z 10,8 milióna obyvateľov Grécka.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona