Grécka polícia opäť zasahovala voči migrantom na ostrove Lesbos

NETKY.SK • 8 September 2015, 11:23 • 2 min
Grécka polícia opäť zasahovala voči migrantom na ostrove Lesbos

ATÉNY - Grécka polícia v pondelok večer zasahovala voči tisícom migrantov na ostrove Lesbos, ktorí sa v tamojšom prístave pokúšali dostať do jednej z lodí smerujúcej k pevninskému Grécku. Informovala o tom dnes televízia BBC.

slovakia

left justify in out

Lesbos nesie z gréckych ostrovov na východe Egejského mora najväčšiu ťarchu prílevu utečencov z Blízkeho východu do Európy. Len v Mytilini, hlavnom meste tohto ostrova s 85.000 obyvateľmi, sa podľa oficiálnych odhadov nachádza 15.000-17.000 migrantov prevažne zo Sýrie. Niektoré zdroje však uvádzajú až 25.000 utečencov.

Grécka vláda sa obáva, že sa dianie na Lesbose vymkne spod kontroly. "Situácia je na pokraji explózie," varoval v pondelok námestník gréckeho ministra vnútra pre imigračnú politiku Jannis Muzalas.

 

Úrady preto poslali na ostrov ďalšie trajekty, ktoré majú migrantov v najbližších piatich dňoch prepraviť do pevninského Grécka. Na odvážanie utečencov sa okrem Mytilini začne používať aj druhý z miestnych prístavov. Grécko aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zintenzívnili dodávky humanitárnej pomoci na Lesbos a vyslali tam dodatočný personál vrátane lekárov, zdravotníkov, príslušníkov pobrežnej stráže a policajtov. Na miestnom nepoužívanom futbalovom ihrisku zriadili registračné centrum, ktoré má urýchliť transport utečencov do Atén. Stredisko má v najbližších dňoch fungovať nepretržite.

 

Podľa denníka Guardian sa približne 6000 migrantov pokúsilo v pondelok večer dostať sa na palubu výletnej lode Eleftherios Venizelos kotviacej na Lesbose. Posádka lode bola nútená zdvihnúť nástupné mostíky a rozvášnený dav sa pokúšali zvládnuť členovia prístavnej stráže a poriadkoví policajti vyzbrojení obuškami. Na Lesbos prichádza na člnoch z neďalekého Turecka viac než 1000 migrantov denne. Väčšina z nich uviazne na ostrove aj na niekoľko dní, pričom musia spať pod holým nebom, kým ich nezaregistrujú a nenájdu si miesto na plných trajektoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies