Grécka kríza stlačila cenu americkej ropy WTI pod 86 USD/barel

NETKY.SK • 12 September 2011, 15:50 • 2 min
Grécka kríza stlačila cenu americkej ropy WTI pod 86 USD/barel

Grécka kríza stlačila cenu americkej ropy WTI pod 86 USD/barel

slovakia

left justify in out

img

Ceny ropy pokračujú v poklese, barel referenčnej americkej ropy sa predáva za menej než 86 USD (62,24 eura). Hlavnou príčinou sú obavy z prehlbovania európskej dlhovej krízy, ktoré spôsobili oslabenie akcií a komodít.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa v Singapure dnes napoludnie miestneho času predával po 85,60 USD. Kontrakt počas piatka (9.9.) stratil 1,81 USD a uzavrel na 87,24 USD/barel. Ropa Brent s októbrovým kontraktom dnes ráno zlacnela o 1,17 USD na 111,60 USD/barel.

Stále sa zvyšuje pravdepodobnosť, že Grécko skrachuje. Jeho ekonomika padá prudšie, než sa očakávalo, a o bankrote stále častejšie špekulujú aj vysokí predstavitelia krajín eurozóny. Dokonca to pripustili aj nemecké vládne kruhy, ktoré doteraz neboli ochotné hovoriť o platobnej neschopnosti krajiny.

Atény v nedeľu schválili zavedenie novej dane z nehnuteľností, ktorá im má pomôcť plniť fiškálne ciele, čo je nevyhnutné pre pokračovanie medzinárodnej finančnej pomoci.

Dlhová kríza spôsobila nárast kurzu amerického dolára voči euru. Posilnenie dolára zdražuje komodity pre investorov, ktorí vlastnia iné meny.

"Trhy potrebujú uistenie, že grécke problémy nevyústia do ďalšej krízy v štýle Lehman Brothers," uvádza sa v správe banky DBS. Dodal, že kurz spoločnej meny bude zrejme pokračovať v oslabovaní, pričom by mohol padnúť až k úrovni 1,30 USD/EUR.

Euro dnes ráno kleslo až na nové viac než 6-mesačné minimum 1,3521 EUR/USD z 1,3651 USD/EUR v piatok podvečer. Akcie, ktoré sa považujú za barometer celkovej nálady investorov, dnes na ázijských trhoch oslabili.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies