Grécka justícia zamietla žiadosť Turecka o vydanie prvých troch zbehov

NETKY.SK • 5 December 2016, 18:28 • 2 min
Grécka justícia zamietla žiadosť Turecka o vydanie prvých troch zbehov

ATÉNY - Požiadavku Turecka na vydanie troch údajných pučistov do krajiny polmesiaca zamietol dnes súd v Aténach, informovali grécke elektronické médiá.

slovakia

left justify in out

O osude ďalších piatich tureckých občanov, ktorí požiadali v Grécku o politický azyl, by sa malo rozhodnúť v nasledujúcich dňoch, uviedla spravodajská televízia Skai. Grécki advokáti počítajú s tým, že aj v ich prípade sa zrodí podobný verdikt súdu, ako v prípade troch spomínaných.


Po zmarení júlového pokusu o štátny prevrat v Turecku sa skupina ôsmich príslušníkov ozbrojených síl dostala na armádnom vrtuľníku do gréckeho vzdušného priestoru. Po pristátí v meste Alexandrupoli Turci požiadali o azyl.


Ankara požaduje od Atén ich neodkladné vydanie na trestné stíhanie do Turecka. Žiadatelia o azyl mali v súdnej sieni potvrdiť, že v prípade vydania do Turecka by sa ich životy ocitli v ohrození. Poukázali na informácie a videozáznamy svedčiace o mučení ich kolegov-krajanov, uviedli právni zástupcovia Turkov. Rodinní príslušníci zbehov sú údajne prenasledovaní a čelia hrozbám.


Za zamietnutie žiadosti o vydanie sa vyslovila aj prokuratúra v Aténach. Ôsmich príslušníkov tureckej armády odsúdil súd v meste Alexandrupoli 21. júla na dva mesiace väzenia podmienečne po tom, čo ich usvedčili z nezákonného vstupu do krajiny. Sudca im vymeral dvojmesačný väzenský trest s podmienečným odkladom na tri roky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies