Grécka finančná situácia sa napriek pomoci nezlepšuje

NETKY.SK • 4 Január 2017, 15:37 • 2 min
Grécka finančná situácia sa napriek pomoci nezlepšuje

ATÉNY - Stav gréckych financií sa aj napriek medzinárodnej pomoci nezlepšuje. Štát dlhuje občanom a firmám okolo 5,6 miliardy eur. V novembri síce po uvoľnení ďalšej tranže z finančnej pomoci od krajín eurozóny mohol zaplatiť 2 miliardy eur, ale dlhy sa opäť zvyšujú.

slovakia

left justify in out

Ďalšie nové záväzky sa vŕšia predovšetkým v zdravotnom systéme. Nemocnice z dôvodu krátenia v gréckom rozpočte nemajú na zaplatenie svojim dodávateľom.

 

Ďalším problémom je, že grécki daňoví poplatníci dlhujú štátu okolo 94 miliárd eur. "Moji zákazníci nemôžu zaplatiť veľkú časť daní," povedal pre agentúru DPA aténsky prokurista Nikos Vroussis.

 

Navyše objem zlých úverov v portfóliách gréckych bánk presiahol hranicu 100 miliárd eur, uviedli dnes grécke médiá. "V tejto situácii je ťažko predstaviteľné, ako sa krajina môže dostať z krízy," uviedla spravodajská stanica Skai.

 

Situáciu zhoršuje ešte zvyšujúci sa počet kvalifikovaných pracovníkov, ktorí odchádzajú z Grécka. Podľa predbežného odhadu gréckeho štatistického úradu len v roku 2016 opustilo krajinu 44.000 Grékov. Miera nezamestnanosti v krajine je s vyše 23 % najvyššia v Európskej únii (EÚ).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona