Grécka ekonomika zostane v recesii ešte štyri roky

NETKY.SK • 12 September 2011, 15:33 • 2 min
Grécka ekonomika zostane v recesii ešte štyri roky

Grécka ekonomika zostane v recesii ešte štyri roky

slovakia

left justify in out

Grécko zrejme čaká podstatne dlhšia recesia, než sa očakávalo. Podľa dlhodobej prognózy Citigroup by ekonomika krajiny mala nepretržite klesať až do konca roka 2015. Na konci by mal byť grécky hrubý domáci produkt (HDP) o 20 % nižší než v polovici roka 2008.
      Ekonómovia Citigroup prvý raz zostavili dlhodobý scenár vývoja gréckej ekonomiky. Podľa nej recesia Grécka bude hlbšia a dlhšia než ktorejkoľvek inej krajiny eurozóny od zavedenia spoločnej európskej meny.
      Na konci budúceho roka by HDP krajiny mal byť o 15 % pod úrovňou spred začiatku krízy. Už teraz je nižšie o 10 %. "Je ťažké nájsť nejaký pozitívny trend," uviedla ekonómka Citigroup Giada Giani v rozhovore pre nemecký denník Financial Times Deutschland.
      Grécka vláda v tomto roku očakáva pokles ekonomiky o 5,3 %. "Pokles môže byť výraznejší," upozorňuje Giani. Európska únia (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) v rámci svojho záchranného programu pre krajinu počítajú tento rok so znížením gréckeho HDP o 3,8 %.
      Prognóza expertov Citigroup patrí medzi pesimistické. Napríklad Deutsche Bank počíta na budúci rok s poklesom gréckej ekonomiky už len o 1,8 %. Citigroup predpovedá zníženie o 3 %.
      Grécky štatistický úrad ELSTAT vo štvrtok (8. 9.) informoval, že domáca ekonomika v 2. kvartáli medziročne klesla o 7,3 % po 8,1-% prepade v prvých troch mesiacoch roka.
Zdroj: TASR/Financial Times Deutschland



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies