Grécka ekonomika začína rásť, nezamestnanosť klesá

NETKY.SK • 21 November 2016, 13:52 • 2 min
Grécka ekonomika začína rásť, nezamestnanosť klesá

ATÉNY - Priemyselná výroba v Grécku sa stabilizovala, rastie spotreba domácností, klesá nezamestnanosť. Informoval o tom portál rakúskeho denníka Die Presse. Mierny vzostup gréckej ekonomiky v druhom polroku tohto roku predpovedali viacerí ekonomickí experti. Jej rast v treťom štvrťroku medziročne o 1,5 % prekonal ich prognózy.

slovakia

left justify in out

Nesporným faktom je, že grécke hospodárstvo po katastrofálnom roku 2015 preukázalo silnejšiu odolnosť, než sa očakávala. Smerovanie novej gréckej vlády pod vedením Alexisa Tsiprasa ku katastrofe a zavedenie kontroly pohybu kapitálu v júni veštilo katastrofu. Začínajúci vzostup sa vtedy zastavil a úsporné opatrenia podmienené poskytnutím tretieho záchranného balíka veriteľmi spôsobili v prvej polovici tohto roka recesiu. Teraz však grécke hospodárstvo potvrdzuje, že sa pokles zastavil a odrazilo sa od dna.

 

Rast hrubého domáceho produktu (HDP) v treťom štvrťroku je technicky vyvolaný jeho silným poklesom v rovnakom období vlaňajška. Avšak sú aj iné dôkazy nádejného zlepšovania gréckej hospodárskej situácie.

 

Prekvapilo, že sa motorom obratu nestal turizmus. Príjmy z neho v júli až septembri tohto roku dokonca medziročne klesli. K rastu prispeli priemysel, ktorého výroba sa stabilizovala, a vzostup domácej spotreby.

Miera nezamestnanosti v krajine začala klesať už vlani a trend pokračuje aj v tomto roku. Kým v roku 2014 dosiahla nezamestnanosť 26 %, v auguste 2016 sa znížila na 23,4 %. Iba viac ako 50 % novozamestnaných ľudí pracuje na plný úväzok, ale aj to prispelo k rastu príjmov obyvateľstva a posilneniu ich kúpnej sily. Stúpa odbyt nových áut. Kým v nedávnej minulosti sa predávali väčšinou jazdené vozidlá. V lete stúpol aj grécky vývoz.

 

Spotreba by mala vzrásť v nasledujúcich dvoch rokoch o 2,7 a 3,1 %. Jej samotný vzostup nedá gréckej ekonomike dostatočnú rastovú silu. Preto sa Tsiprasova vláda usiluje o zvýšenie domácich a zahraničných investícií. Aténska vláda má veľký záujem o to, aby sa kontrola plnenia podmienok tretieho záchranného balíka skončila už v decembri. S jej úspešným výsledkom má súvisieť rozhodnutie veriteľov Grécka, oznámené ešte v máji, že príjmu opatrenia na zníženie jeho dlhu.

 

Kontrola Trojky (Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu) sa ešte neskončila. S vládou jej misia ešte diskutuje o opatreniach na zvýšenie flexibility pracovného trhu, ale najmä o znížení mimoriadne vysokých neobsluhovaných úverov, ktoré zaťažujú bilancie bánk a blokujú úverovanie ekonomiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona