Grécka ekonomika v 2. kvartáli nečakane vzrástla

NETKY.SK • 13 August 2015, 12:42 • 2 min
Grécka ekonomika v 2. kvartáli nečakane vzrástla

ATÉNY - Grécka ekonomika v 2. kvartáli 2015 vzrástla a prekvapila expertov, ktorí naopak očakávali, že jej výkon klesne. Informovali o tom agentúry AFP a Bloomberg s odvolaním sa na grécky štatistický úrad.

slovakia

left justify in out

Podľa najnovších štatistík sa hrubý domáci produkt (HDP) Grécka za tri mesiace do konca júna 2015 zvýšil o 0,8 % v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že klesne o 0,5 %. Dôvodom však bola revízia HDP za 1. štvrťrok, ktorá ukázala, že sa zaznamenal nulový rast, čo je lepší výsledok ako pokles o 0,2 % v posledných troch mesiacoch minulého roka.

 

Takzvaný nominálny HDP Grécka však v 2. štvrťroku 2015 medzikvartálne klesol o 0,7 %. Vo výsledkoch za 2. kvartál sa však ešte naplno neprejavili dôsledky "bankových prázdnin", ktoré sa začali 29. júna a trvali tri týždne.

 

David Powell, hlavný ekonóm agentúry Bloomberg pre eurozónu, preto pripomína, že tieto výsledky je potrebné brať s rezervou. Odrazil sa v nich horúčkovitý nákup domácností, ktoré sa snažili zásobiť základnými tovarmi pre obavy, že Grécko zbankrotuje a nastane chaos. A zvýšenie výdavkov domácností sa tak skoro nebude opakovať.

 

V medziročnom porovnaní stúpol HDP Grécka v období apríl - jún 2015 o 1,4 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies