Grécka ekonomika klesla viac, ako sa odhadovalo

NETKY.SK • 27 November 2015, 17:20 • 2 min
Grécka ekonomika klesla viac, ako sa odhadovalo

ATÉNY - Grécka ekonomika v treťom štvrťroku oslabila výraznejšie, ako sa pôvodne odhadovalo.

slovakia

left justify in out

Kontrola kapitálu s cieľom podporiť banky totiž poškodila investície, export a výdavky spotrebiteľov. Vyplýva to z revidovaných údajov, ktoré v piatok zverejnil grécky štatistický úrad ELSTAT. Hrubý domáci produkt (HDP) podľa sezónne upravených údajov počas júla až septembra medzikvartálne klesol o 0,9 %. Predošlý odhad naznačoval, že HDP sa zmenšil iba o 0,5 %.


Medziročne sa grécka ekonomika v treťom kvartáli zmenšila o 1,1 %. Podľa predchádzajúceho odhadu medziročne oslabila iba o 0,4 %. "Nové údaje ukázali, že výdavky na investície výrazne utlmila neistota a zároveň kontrola kapitálu viedla k oslabeniu exportu," povedal Nikos Magginas, ekonóm National Bank.


Európska komisia a Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj predpokladajú, že za celý tento rok grécke hospodárstvo vykáže pokles o 1,4 %. Európska banka pre obnovu a rozvoj prognózuje, že celoročné oslabenie ekonomiky krajiny bude až o 1,5 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies