Grécka centrálna banka bude znižovať zlé úvery: Včera zverejnila svoj plán

NETKY.SK • 23 November 2018, 08:25 • 2 min
Grécka centrálna banka bude znižovať zlé úvery: Včera zverejnila svoj plán

ATÉNY - Grécka centrálna banka zverejnila návrh, ktorý by podľa nej mohol odstrániť množstvo zlých úverov z bilancií komerčných bánk.

slovakia

left justify in out

Ich pomer k celkovému objemu úverov by tak mohol klesnúť na jednociferné číslo v priebehu dvoch až troch rokov. Centrálna banka dúfa, že jej tento návrh pomôže dodržať termín na redukciu dlhov v bankách stanovený regulačnými úradmi.

 

Grécke banky majú najvyšší objem "nevýkonných" pohľadávok (non-performing exposures, NPEs) v Európe, pričom viac ako 45 % z nich je klasifikovaných ako zlé nesplácané úvery.

 

img

Zdroj: TASR

 

Podľa návrhu centrálnej banky by komerčné finančné ústavy previedli významnú časť svojich NPEs a odložených daňových pohľadávok na spoločnosť na špeciálne účely (special purpose vehicle, SPV). SPV by potom previedla odložené daňové pohľadávky (daňové úľavy pre spoločnosti, ktoré vykázali straty) na pohľadávku voči štátu. Prevod bude financovaný emisiou dlhopisov, uviedla centrálna banka.

 

Centrálna banka však nespresnila hodnotu úverov, ktoré sa majú previesť, a tvrdí, že by to mali mať na starosti nezávislé tretie strany. Od bánk sa očakáva, že sa zaviažu dosiahnuť jednociferný pomer NPE v priebehu trojročného obdobia od začiatku transakcie.

 

img

Zdroj: TASR

 

Banky v Grécku sa dohodli s regulačným úradom Európskej centrálnej banky - Jednotným mechanizmom dohľadu (SSM), že do konca roka 2019 podniknú kroky na zníženie zlých úverov o 37 % na 64,6 miliardy eur.

 

Grécka centrálna banka uviedla, že jej návrh prinesie "priame a drastické" zníženie NPE a umožní za určitých podmienok stlačiť ich pomer na jednociferné číslo do dvoch až troch rokov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies