Grécka centrálna banka počíta v roku 2017 s nárastom ekonomiky o 2,5 %

NETKY.SK • 24 Február 2017, 15:51 • 2 min
Grécka centrálna banka počíta v roku 2017 s nárastom ekonomiky o 2,5 %

ATÉNY - Grécka centrálna banka počíta v roku 2017 s robustným rastom domácej ekonomiky. Podmienkou naplnenia tejto predpovede však je, ako upozornila, "včasné a efektívne" dokončenie hodnotenia záchranného programu.

slovakia

left justify in out

Guvernér centrálnej banky Jannis Sturnaras na 84. výročnom zasadnutí akcionárov povedal, že banka v tomto roku očakáva zvýšenie gréckeho hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,5 %. Sturnaras označil túto prognózu za "racionálnu". Hlavnými dôvodmi pozitívneho výhľadu je stúpajúca súkromná spotreba, ďalšie zvýšenie firemných investícií, nárast priamych zahraničných investícií a zlepšovanie exportu.

 

Výkon ekonomiky v roku 2016 signalizuje, že očakávané oživenie v tomto roku je dosiahnuteľné, avšak len pod podmienkou, že implementácia záchranného programu bude bez odkladov pokračovať, uviedol Sturnaras.

 

Grécky HDP vlani vzrástol o 0,3 % a primárny rozpočtový schodok rovnako ako deficit bežného účtu platobnej bilancie boli eliminované, upozornil guvernér centrálnej banky. Podľa neho primárny prebytok za rok 2016 dosiahol 2 % HDP. V tomto roku je cieľom dosiahnuť primárny prebytok na úrovni 1,75 % HDP.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona