Grécka centrálna banka očakáva koniec recesie

NETKY.SK • 17 December 2013, 15:18 • 2 min
Grécka centrálna banka očakáva koniec recesie

ATÉNY - Grécka ekonomika by mala podľa centrálnej banky krajiny v budúcom roku posilniť o 0,5 %, vláda v Aténach prognózuje rast o 0,6 %

slovakia

left justify in out

Grécka ekonomika sa po šiestich rokoch poklesu vráti k rastu a v budúcom roku posilní o 0,5 %, šance na zotavenie však ohrozuje napätá politická klíma. V aktuálnej prognóze to tvrdí grécka centrálna banka. Vláda v Aténach očakáva v budúcom roku posilnenie výkonu ekonomiky o 0,6 %. Tento rok má hospodárstvo podľa centrálnej banky klesnúť o 4 %.

Banka v súlade s vládnym odhadom uviedla, že grécke verejné financie by mali tento rok bez započítania splátok dlhu vytvoriť prebytok. Spoločenskej dohode o reformách podľa centrálnej banky bráni polarizácia verejného života. Tá by mala kulminovať v máji, kedy krajinu čakajú regionálne voľby a voľby do Európskeho parlamentu. 

Od začiatku krízy v roku 2008 sa grécka ekonomika zmenšila o štvrtinu. Krajinu pred štátnym bankrotom zachránili dva úverové programy od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu v celkovom objeme 240 mld. eur. Výmenou za finančnú pomoc sa vláda v Aténach zaviazala k úsporným opatreniam vrátane zvyšovania daní a znižovania dôchodkov a miezd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies