Gréci sľubujú investorom otvorený pracovný trh a menej byrokracie

NETKY.SK • 7 Júl 2010, 09:58 • 2 min
Gréci sľubujú investorom otvorený pracovný trh a menej byrokracie

Gréci sľubujú investorom otvorený pracovný trh a menej byrokracie

slovakia

left justify in out

Grécko otvorí svoj pracovný trh a zredukuje byrokraciu v úsilí prilákať čo najviac investorov, ktorí v súčasnosti čelia množstvu prekážok v podnikaní. Uviedol to dnes grécky minister hospodárstva Luka Katseli.
      "To musí byť hrdina, kto chce investovať v tejto krajine," povedal Katseli. "Jednoznačne ním musí byť, ak sa chce prehrýzť toľkými byrokratickými prekážkami."
      Grécko sa snaží prilákať zahraničných investorov, aby mu pomohli postaviť krachujúcu ekonomiku späť na nohy. Očakáva sa, že v dôsledku tvrdých úsporných opatrení klesne grécke hospodárstvo tento rok asi o 4 %. Krajina je však neslávne známa ako jedno z najhorších miest na podnikanie pre množstvo obmedzení, reštriktívnych zákonov a vplyvných odborov.
      V rámci reformných krokov grécka vláda zjednodušila licenčné podmienky pre zahraničných investorov a v prípade pracovného trhu prisľúbila, že liberalizuje niektoré v súčasnosti citlivé profesie ako účtovníctvo či právnické profesie.
      Jedným z prvých krokov by však malo byť čiastočné otvorenie trhu cestovného ruchu, ktorý je kľúčovým v oblasti príjmov do štátneho rozpočtu. Ministerstvo hospodárstva dnes zverejnilo návrh zákona, ktorý počíta s tým, že aj lode plávajúce pod zástavou krajiny mimo Európskej únie a s posádkou, ktorú netvoria Gréci, budú môcť kotviť v gréckych prístavoch a prepravovať turistov medzi gréckymi ostrovmi. Podľa vlády sa tak zvýši počet zahraničných lodí pri gréckych ostrovoch, čo výrazne podporí turizmus v krajine.
      "Rokovali sme so všetkými spoločnosťami pôsobiacimi v sektore výletných plavieb. Záujem z ich strany je veľký," povedal Katseli. Opäť však situáciu môžu skomplikovať odbory. Po sérii štrajkov gréckych námorníkov, ktoré spôsobili, že tisíce cestujúcich ostalo zablokovaných v prístavoch, jedna z najväčších spoločností na svete v oblasti výletných plavieb Royal Caribbean minulý týždeň oznámila, že ruší plány využívať grécky prístav Pireus ako svoj centrálny prístav.

Zdroj: TASR/ Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona