Gréci si tichým zhromaždením ucitili pamiatku 92 obetí požiarov

NETKY.SK • 31 Júl 2018, 13:08 • 2 min
Gréci si tichým zhromaždením ucitili pamiatku 92 obetí požiarov

ATÉNY - Stovky Grékov sa v pondelok večer v Aténach zišli pred budovou parlamentu, aby si so sviečkami v rukách uctili pamiatku desiatok obetí minulotýždňových požiarov, ktoré vypukli v blízkosti gréckej metropoly. Píše o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zhromaždenie prostredníctvom svojho oznámenia na sociálnych sieťach zorganizoval bývalý grécky basketbalista Jannis Gagaludis. Vyzval ľudí, aby v pondelok o 21.00 h prišli na Námestie Ústavy (Syntagma) a uctili si pamiatku obetí požiarov, ktorých počet sa medzičasom zvýšil na 92.

 

"Táto sviečka je prejavom našej úcty k mŕtvym. Nech Boh odpustí živým," uviedol podľa gréckych médií 65-ročný Jorgos Karakostas, keď kládol pred parlament svoju sviečku. Grécku verejnosť totiž šokovalo, že mnohí ľudia ani nemali možnosť, ako ujsť do bezpečia pred veľmi rýchlo sa šíriacim ohňom; iní sa utopili, keď sa snažili zachrániť na mori. Ukázalo sa tiež, že mnohé z pláží v oblasti sú ohradené plotmi - často bez povolenia úradov -, a záchranári sa preto k mnohým ľuďom v núdzi nedostali včas.

 

Deväť dní po ničivých požiaroch pri Aténach je bilancia obetí stále otvorená, keďže nezvestných je stále 14 ľudí, informovala agentúra DPA. Identifikovať podľa nej treba ešte vyše 20 tiel obetí. Telo 92. obete našli potápači pobrežnej stráže v pondelok v Eubojskom zálive pri letovisku Mati. Profesionálni potápači majú na pátranie po telách obetí k dispozícii prieskumné plavidlo vybavené špecializovaným sonarom a diaľkovo ovládaným podvodným vozidlom. Pomáhajú im aj desiatky civilistov-dobrovoľníkov.

 

Majetkové škody spôsobené požiarmi sú veľmi veľké. Grécka vláda v pondelok informovala, že odborníci doteraz preverili stav 3670 objektov a podľa ich zistení treba zbúrať najmenej 1046 z nich. Ničivý požiar vypukol minulý týždeň v pondelok v regióne okolo prístavného mesta Rafina východne od Atén. Ekologické organizácie vrátane Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) a Greenpeace uviedli, že oheň v okolí prímorského letoviska Mati bol najtragickejším v moderných dejinách Grécka. Okrem vysokého počtu obetí na životoch a zranených zničil 6880 hektárov zalesnených pozemkov a obývaných oblastí.

 

Environmentálne organizácie upozornili na pretrvávajúce riziko požiarov, ktoré je dôsledkom klimatických zmien. Uviedli tiež, že požiar v okolí Atén dokazuje "úplnú neadekvátnosť a neúčinnosť súčasného systému ochrany lesov".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies