Gréci si po 10 mesiacoch znovu začali ukladať peniaze na bankové účty

NETKY.SK • 28 September 2015, 14:01 • 2 min
Gréci si po 10 mesiacoch znovu začali ukladať peniaze na bankové účty

ATÉNY - Gréci začali znovu nosiť peniaze do bánk. Vklady na ich účtoch znovu rastú. Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse. K obratu došlo po 10 mesiacoch od začiatku ich plienenia.

slovakia

left justify in out

Gréci sa totiž obávali o osud svojich úspor. V prípade odchodu krajiny z eurozóny by sa k svojim peniazom nedostali. Hovorilo sa, že budú prepočítané na staronovú a slabú národnú menu, drachmu. Pre sporiteľov bolo výhodnejšie mať eurové úspory v hotovosti a vo vlastných rukách. S nimi by sa im ľahšie čakalo, ako sa situácia vyvinie.

 

V júli mali Gréci ako súkromné osoby a grécke podniky v bankách 120,83 miliardy eur. Suma bola najnižšia od roku 2003. V auguste k nim podľa oficiálnej správy gréckej centrálnej banky pribudlo 305 miliónov eur. Vklady medzimesačne vzrástli o 0,25 %.

 

Situácia v Grécku sa výrazne konsolidovala po tom, ako Atény dosiahli so svojimi veriteľmi novú dohodu o úvere, vďaka ktorému by sa krajina mohla konečne dostať z dlhodobej finančnej a hospodárskej krízy. Premiér Alexis Tsipras predpokladá, že by sa mu to mohlo podariť do konca jeho nového funkčného obdobia v roku 2019.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies