Gréci sa stále zdráhajú vrátiť svoje peniaze do bánk

NETKY.SK • 2 Január 2016, 08:58 • 2 min
Gréci sa stále zdráhajú vrátiť svoje peniaze do bánk

ATÉNY - Grécky premiér Alexis Tsipras sa pripravuje na ďalšie kolo ťažkých rokovaní s veriteľmi. Jeho spoluobčania však majú obavy, že aj tento rok by mohol byť pre Grécko veľmi turbulentný, rovnako ako minulý, a preto sa stále zdráhajú vrátiť svoje peniaze do bánk. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov, ktoré tento týždeň zverejnila grécka centrálna banka, odlev vkladov z gréckych bánk sa v októbri obnovil a pokračoval aj v novembri, napriek tomu, že vláda v lete zaviedla kapitálové kontroly a limity na výber vkladov aj transfery peňazí do zahraničia.

 

Presnejšie, vklady domácností aj firiem v gréckych bankách v novembri 2015 klesli na 120,9 miliardy eur a dosiahli najnižšiu úroveň za 12 rokov. A za 12 mesiacov do novembra 2015 prišli grécke banky o vyše 43 miliárd eur, čo predstavuje 26,4 % všetkých úspor.

 

Nedôvera sporiteľov tak môže podkopať snahu vlády o zmiernenie kapitálových kontrol do konca júna 2016. Neochota Grékov vrátiť do bánk peniaze, ktoré ukrývajú doma alebo na účtoch v zahraničí, zase bráni finančným ústavom v Grécku poskytovať úvery ekonomike a pomôcť jej tak prekonať recesiu.

 

Záťažové testy Európskej centrálnej banky po turbulentnom lete, keď sa Grécko ocitlo na pokraji bankrotu a hrozil mu odchod z eurozóny, odhalili, že grécke banky potrebujú kapitál vo výške zhruba 14,4 miliardy eur. Dôvodom tejto diery bol rast zlých nesplácaných úverov, slabý výkon ekonomiky, drahá núdzová likvidita a prísne podmienky pre transfery peňazí. Väčšinu z chýbajúcich financií doplnili bankám súkromní investori a 5 miliárd eur im poskytla vláda z tretieho záchranného balíka.

 

Tsipras v novembri ubezpečil sporiteľov, že banky v Grécku už majú dostatok kapitálu a nehrozí, že sa na ich záchrane budú musieť podieľať aj majitelia účtov s vkladom vyšším ako 100.000 eur, ako tomu bolo na Cypre.

 

Gréci však stále nie sú ochotní vrátiť svoje úspory do bánk, keďže vláda vlečie na nohe "obrovskú guľu" - musí plniť tvrdé úverové podmienky, aby dostala ďalšie peniaze od veriteľov. Kabinet v Aténach čaká rad nepopulárnych krokov, ako je napríklad mimoriadne citlivé ďalšie znižovanie výdavkov na dôchodky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies