Gréci sa chystajú na migračnú vlnu z Afganistanu! Stavajú ploty

NETKY.SK • 22 August 2021, 11:45 • 2 min
Gréci sa chystajú na migračnú vlnu z Afganistanu! Stavajú ploty

ATÉNY – Grécko v piatok oznámilo, že na svojej štátnej hranici s Tureckom dokončilo plot dlhý 40 kilometrov. Existujú totiž obavy, že sa pre dramatickú situáciu v Afganistane zopakuje scenár z roku 2015, kedy si to na grécke ostrovy namierili státisíce utečencov zo Sýrie.

slovakia

left justify in out

 „Afganská kríza vytvorila novú možnosť migračných tokov. Nemôžeme iba pasívne čakať na možný dopad,“ uviedol grécky minister pre ochranu občanov Michalis Chrisochoidis. „Naša hranica zostane bezpečná a nedotknuteľná,“ zdôraznil pri rieke Marica, ktorá tvorí prírodnú hranicu medzi Gréckom a Tureckom.

 

Turecký prezident Recep Tayip Erdogan je presvedčený o tom, že Európska únia by mala podať pomocnú ruku Afgancom v ich krajine a susedným štátom, aby dokázala zabrániť novej migračnej vlne. 

 

img

 

„Novej vlne migrácie sa nevyhneme, pokiaľ nebudú prijaté potrebné opatrenia v Afganistane a Iráne,“ skonštatoval turecký prezident, čím reagoval na správy o tisíckach afganských občanov, ktorí sa snažia utiecť pred hnutím Taliban. 

 

Súvisiaci článok: Turecký prezident varoval Európu, že jeho krajina nebude skladom utečencov

 

Nelegálnych migrantov otočia na päte

Vláda v Aténach už varovala, že utečencov, ktorí prídu do Grécka nelegálne, budú vracať do ich rodnej vlasti. Počas minulého roka už zablokovali nové žiadosti o azyl zvýšili kontrolu na hraniciach.

 

Takéto opatrenia prišli len krátko po tom, ako Erdogan Európu varoval, že Turecko „otvorí dvere“ migrantom na ich ceste na starý kontinent. 

 

img

 

Grécko dlhodobo upozorňuje na to, že Turecko si neplní dohodu s EÚ, na základe ktorej sa zaviazalo nevpustiť utečencov do Európy. Na svojom území zadržiava približne 4-milióny migrantov, pričom niekoľko 100-tisíc pochádza práve z Afganistanu.  

 

Počas migračnej vlny v roku 2015 prišlo z Blízkeho východu pre nestabilnú situáciu v regióne a chudobu do EÚ viac ako milión utečencov. Drvivá väčšina tých, ktorí dorazili do Grécka, putovali ďalej do Európy. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Taliban narazil na problém. Je ním dočasný prezident Sállih, ktorý v nedobytej provincii vyhlásil odboj



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies