Gréci sa pripravujú na bankrot, vyberajú peniaze z bánk

NETKY.SK • 19 Jún 2015, 15:54 • 2 min
Gréci sa pripravujú na bankrot, vyberajú peniaze z bánk

ATÉNY/BERLÍN - Gréci zvyšujú v spore o reformy s eurozónou tlak na politikov a vyberajú čoraz viac peňazí zo svojich bankových kont.

slovakia

left justify in out

Len počas štvrtka (18. 6.) vybrali Gréci z domácich bánk vyše 1 miliardy eur, uviedol dnes vysoký bankový predstaviteľ pre agentúru Reuters. Európska centrálna banka (ECB) si podľa isiderov nie je istá, či grécke banky budú môcť ešte v pondelok (22. 6.) otvoriť svoje pobočky. Rada guvernérov ECB zvolala núdzovú telefonickú konferenciu.
     

Ministri financií eurozóny sa vo štvrtok podľa očakávania nedohodli s Aténami na riešení gréckej krízy. Teraz sa všetky očakávania sústredia na pondelkový mimoriadny summit lídrov eurozóny.
     

Ak Gréci začnú panicky vyberať vklady z bánk, situácia sa môže dramaticky zhoršiť. Zatiaľ to však nedospelo tak ďaleko. "Pred bankami nestoja rady, ani nie je žiadna panika, ide o pokojné a postupné vyberanie," uviedol pre Reuters jeden bankár. Od pondelka (15. 6.) do stredy (17. 6.) sa tempo vyberania vkladov strojnásobilo na celkovo 2 miliardy eur. Gréci tento týždeň od pondelka do štvrtka vybrali 2,2 % z vkladov, ktoré grécke banky evidovali na konci apríla.
     

Uvedené čísla dokumentujú, že čoraz viac Grékov si vyberá hotovosť a pripravuje sa na prípadný štátny bankrot. Obavy sa podľa insiderov zvyšujú aj vo vnútri ECB.
     

Na telefonickej konferencii, ktorú ECB zvolala po tom, čo stroskotalo štvrtkové zasadnutie ministrov financií eurozóny, sa podľa dvoch zdrojov šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem spýtal člena Rady guvernérov Benoita Coeura, či sa grécke banky v piatok otvoria. Coeure údajne odpovedal: "Zajtra áno. V pondelok, neviem."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies