Gréci odštartovali privatizáciu, získať chcú 2,6 miliardy

NETKY.SK • 2 Máj 2013, 11:42 • 2 min
Gréci odštartovali privatizáciu, získať chcú 2,6 miliardy

ATÉNY - Grécke úrady v stredu uzavreli prvú zmluvu o privatizácii, ku ktorej sa zaviazali v rámci podmienok medzinárodnej finančnej pomoci. Tretinový podiel v štátnej stávkovej spoločnosti OPAP Atény predali grécko-českému investičnému fondu Emma Delta.

slovakia

left justify in out

Fond za 33 percent akcií a manažérske právo v spoločnosti, ktorá do roku 2020 vlastní v Grécku monopol na športové stávky, zaplatí 652 mil. eur, informovala štátna privatizačná agentúra HRADF. Celkový zisk Atén však bude na úrovni 712 mil. eur, keďže spoločnosť štátu podľa zmluvy vyplatí dividendy vo výške 60 mil. eur. "Dosiahnutá cena je výborná. Dáva nám výborný štart do ďalších privatizácií," povedal agentúre Reuters riaditeľ agentúry HRADF Yannis Emiris. Nie všetci však zdieľajú rovnaký názor. "Tento tender bol paródiou. Skončil sa ponižujúcou ponukou od jediného záujemcu a je dôkazom, že vláda štátny majetok nepredáva ale rozdáva," komentovala výsledok privatizácie hlavná grécka opozičná strana Syriza. 

Konečná suma, ktorú nový majiteľ za OPAP ponúkol, ilustruje problémy, ktorým Atény pri snahe dosiahnuť svoje ambiciózne privatizačné ciele čelia. Tretinový podiel vo firme mal totiž na základe ceny akcií v čase odovzdania finálnej ponuky zo strany kupcu hodnotu 745 mil. eur. Grécko však muselo zmluvu uzavrieť, aby zahraničným veriteľom dokázalo, že si plní povinnosti, ktoré mu vyplývajú z podmienok finančnej pomoci. Krajina musí tento rok predať štátny majetok v celkovej hodnote 2,6 mld. eur, čo sa stále nemusí podariť. Ďalšia privatizácia v poradí, predaj plynárenskej spoločnosti DEPA, totiž neprilákal žiadnych veľkých záujemcov zo západnej Európy a hlavným kandidátom na kúpu je tak ruský Gazprom. 

Nový majiteľ stávkovej spoločnosti OPAP, fond Emma Delta, je pod kontrolou syna gréckeho námorného magnáta Dimitrisa Melisandisa a českého investora Jiřího Šmejca, ktorý sa špecializuje na rozvíjajúce sa trhy. Šmejc doposiaľ investoval najmä v Rusku, Číne a juhovýchodnej Ázii. Známejší potenciálni kupci podielu v štátnej firme svoje ponuky v priebehu privatizácie stiahli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona