Gréci ešte nesplnili všetky podmienky na súhlas s ďalšou tranžou úveru

NETKY.SK • 8 November 2012, 15:23 • 2 min
Gréci ešte nesplnili všetky podmienky na súhlas s ďalšou tranžou úveru

Gréci ešte nesplnili všetky podmienky na súhlas s ďalšou tranžou úveru - Svet Nemecko trvá na tom, že Gréci musia schváliť aj rozpočet na budúci rok, o čom bude parlament hlasovať v nedeľu 11. novembra.

slovakia

left justify in out

img

Nemecko trvá na tom, že Gréci musia schváliť aj rozpočet na budúci rok, o čom bude parlament hlasovať v nedeľu 11. novembra.

Grécko pravdepodobne nezíska na budúci týždeň súhlas ministrov financií eurozóny s potrebnou splátkou zo záchranného úveru tak, ako očakávalo, a to napriek tomu, že grécky parlament schválil nepopulárny balík úsporných opatrení. Naznačil to dnes nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

Minister uviedol, že európski partneri zatiaľ ešte nie sú v pozícii, aby rozhodli o uvoľnení tranže už na budúci týždeň, v čo väčšina politikov v Aténach verila. 

"Zatiaľ sme sa do tejto fázy nedostali," povedal Schäuble. Ministri financií 17 štátov eurozóny sa zídu v pondelok (12. 11.), pričom hlavnou témou schôdzky by mala byť situácia v Grécku.

Schválenie úsporného balíka ako podmienka na súhlas s ďalšou splátkou z úveru

Schválenie úsporného balíka za 13,5 miliardy eur gréckym parlamentom, ktorý ešte viac zníži mzdy a dôchodky a zvýši dane, bolo kľúčovou podmienkou na to, aby veritelia dali súhlas s ďalšou splátkou zo záchranného úveru. Jej suma je 31,5 miliardy eur. Bez získania ďalších peňazí sa vláde začnú okolo 16. novembra míňať financie na základný chod štátu. Vyhlásenie nemeckého ministra financií ale naznačuje, že ministri pravdepodobne pristúpia k dočasnému riešeniu.

Nemecko totiž trvá na tom, že Gréci musia schváliť aj rozpočet na budúci rok, o čom bude parlament hlasovať v nedeľu 11. novembra. Aj Európska únia (EÚ), ktorá dnes rozhodnutie gréckeho parlamentu privítala ako "dôležitý krok", upozornila, že na získanie nasledujúcej tranže pôžičky budú potrebné ešte ďalšie kroky. 

Jedným z nich je práve súhlas s rozpočtom na rok 2013, ako aj dohody o udržateľnosti dlhodobého dlhu Grécka a budúcom financovaní. Simon O'Connor, hovorca komisára EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna, očakáva, že tieto veci by sa mali uzatvoriť "v najbližších dňoch".

Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies