Gréci dnes preberajú polročné predsedníctvo v EÚ: Protesty v Aténach zakázali

NETKY.SK • 8 Január 2014, 07:06 • 2 min
Gréci dnes preberajú polročné predsedníctvo v EÚ: Protesty v Aténach zakázali

ATÉNY - Dnes oficiálne vstupuje do platnosti v poradí už piate grécke predsedníctvo Rady Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Ostatný raz Gréci šéfovali polročnému rotujúcemu predsedníctvu pred jedenástimi rokmi - v prvom polroku 2003 -, keď sa schyľovalo k "veľkému rozšíreniu" EÚ o desať nových štátov. Priority dneška sú najmä ekonomického rázu, ale Gréci sa budú musieť popasovať aj s vážnymi politickými výzvami.

V súlade s oficiálnym programom dnes grécky premiér Antonis Samaras privíta predsedu Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barrosa a všetkých členov európskej exekutívy. Pracovným obedom kolégia komisárov v Aténach sa oficiálne začne aj nový pracovný rok EK.

V dopoludňajších hodinách sa minister zahraničných vecí Evangelos Venizelos a minister financií Jannis Sturnaras stretnú so zástupcami médií z členských štátov EÚ, ktorí boli pozvaní na oficiálne otvorenie gréckeho predsedníctva v EÚ. Obaja ministri sa novinárom pokúsia vysvetliť priority a zámery "najchudobnejšieho" predsedníctva v únii. Grécko vystavené hlbokej finančnej kríze chce na účely predsedníctva vynaložiť okolo 50 miliónov eur.

Príchod členov exekutívy EÚ využijú ministri gréckej vlády na skupinové rokovania s eurokomisármi, ktorým bude predsedať premiér Samaras a predseda EK Barroso.  

Oficiálne bude začiatok gréckeho predsedníctva slávnostne korunovaný kultúrnym programom vo večerných hodinách. Na prestížnom koncerte v Aténskej koncertnej sieni sa zúčastní prezident Helénskej republiky Karolos Papoulias, šéf gréckej diplomacie Evangelos Venizelos, predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda EK José Manuel Barroso. Slávnostný príhovor prednesie premiér Antonis Samaras.

Grécke úrady v snahe zachovať slávnostný ráz prebratia predsedníctva v EÚ zaviedli na dnes 18-hodinový zákaz protestov. Nariadenie, ktoré v utorok oznámila grécka polícia, vstúpi do platnosti ráno o 06.00 h miestneho času (05.00 h SEČ). Na pokojný priebeh slávnostného dňa v gréckej metropole dohliada viac ako 2000 príslušníkov polície, nakoľko nie všetky protestné hnutia sú ochotné toto nariadenie rešpektovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies