Gréci chcú opäť skúmať možnosť uplatniť si požiadavky na náhradu vojnových škôd

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 07:03 • 2 min
Gréci chcú opäť skúmať možnosť uplatniť si požiadavky na náhradu vojnových škôd

ÁTÉNY - Grécky parlament chce opätovne skúmať možnosť uplatniť si požiadavky na náhradu za vojnové škody spôsobené Nemeckom.

slovakia

left justify in out

Zákonodarcovia zriadili za týmto účelom špeciálny výbor, v ktorom majú členov všetky subjekty zastúpené v parlamente, informovala v utorok večer s odvolaním sa na vedenie zákonodarného zboru v Aténach tlačová agentúra DPA.

 

Podľa slov gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa je to krok, ktorým vzdávajú hold všetkým obetiam druhej svetovej vojny a nacizmu..., ako aj gréckemu odboju. "Nezabúdame, že aj nemecký národ trpel za nacistov," dodal predseda gréckej vlády.

 

Tsipras súčasne pripomenul, že Nemecku sa po druhej svetovej vojne správne pomohlo postaviť sa na vlastné nohy, ale poznamenal, že odvtedy sa nemecké vlády právnymi trikmi uzatvárajú pred rokovaniami s Gréckom o náhrade za spôsobené škody.

 

Najvyšší grécky súdny dvor skúma možnosti uplatniť predmetné požiadavky na základe prvej gréckej štúdie o tejto problematike, ktorá vznikla začiatkom marca 2013 a odvtedy figuruje medzi prísne utajovanými materiálmi.

 

Aténske noviny To Vima však štúdiu počas uplynulého víkendu zverejnili, celkové požiadavky sú tam vyčíslené na 269-332 miliárd eur. Nemecká spolková vláda považuje túto otázku už za vyriešenú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies