Gréci a ich veritelia prerušili rokovania do budúceho týždňa

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 11:03 • 2 min
Gréci a ich veritelia prerušili rokovania do budúceho týždňa

ATÉNY - Gréci a ich veritelia prerušili rokovania o úspornom programe do budúceho týždňa, keďže ani pondelkové (11.4.) kolo, ktoré sa skončilo dnes ráno, neprinieslo žiadny výsledok. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Minister financií Euklid Tsakalotos dnes oznámil, že obe strany sa vrátia k rokovaciemu stolu 18. apríla, po skončení jarného zasadania Medzinárodného menového fondu (MMF). Atény by chceli dosiahnuť dohodu s veriteľmi do 22. apríla, keď sa zídu ministri financií eurozóny, aby posúdili plnenie podmienok tretieho záchranného úveru v Grécku.

 

Revízia sa pritom ťahá už celé mesiace. Obe strany sa stále nedohodli na reforme dôchodkového systému, daňovej reforme a ochrane ľudí, ktorí nemôžu splácať bankové úvery. Grécka ľavicová vláda trvá napríklad na tom, že nezníži súčasné dôchodky. Reforma dôchodkov by pritom mala priniesť Aténam úspory vo výške 1,8 miliardy eur.

 

Okrem toho sa samotní veritelia, teda predstavitelia európskych inštitúcií a MMF, nevedia zhodnúť na tom, či sú Atény schopné dosiahnuť v roku 2018 primárny prebytok verejných financií, v ktorom nie sú zahrnuté náklady na obsluhu dlhu vo výške 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Fond, ktorý sa zatiaľ nezapojil do tretieho záchranného programu a plánuje o tom rozhodnúť práve na základe výsledkov revízie, je presvedčený, že Grécku sa nepodarí dosiahnuť tento cieľ, aj keď prijme opatrenia v hodnote 3 % HDP.

 

Bez dohody o sporných bodoch však veritelia nemôžu dokončiť revíziu, ktorá je podmienkou nielen pre uvoľnenie ďalšej splátky z úveru, ale tiež pre začatie politicky citlivých rokovaní o zmiernení gréckeho dlhu.

 

Tsakalotos dodal, že obe strany, teda Gréci aj veritelia, sa zhodli na tom, že dosiahli určitý pokrok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona