Gréci a grécke firmy si v júni vybrali z bánk 8 miliárd eur

NETKY.SK • 27 Júl 2015, 12:44 • 2 min
Gréci a grécke firmy si v júni vybrali z bánk 8 miliárd eur

FRANKFURT - Gréci a grécke firmy si v júni vybrali z bánk zhruba 8 miliárd eur. Dôvodom boli obavy, že krajina bude nútená vystúpiť z eurozóny a po výmene eura za grécku menu a jej následnej devalvácii by sa hodnota vkladov v gréckych bankách znížila. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov Európskej centrálnej banky (ECB) objem vkladov v gréckych bankách v júni klesol o približne 6 % na 127,5 miliardy eur. Peniaze si z bánk vyberali nielen ľudia, ale aj firmy.

 

Po júnových nájazdoch na grécke banky dosiahla výška ich vkladov najnižšiu úroveň od konca roka 2003. To signalizuje, ako veľmi sa minulý mesiac zhoršila situácia v gréckom bankovom sektore. Vláda v Aténach musela 29. júna banky zatvoriť a zaviedla kapitálové kontroly aj limity na výber peňazí z bankomatov.

 

Grécko sa nakoniec dohodlo s veriteľmi, že zavedie požadované reformy výmenou za ďalšiu finančnú pomoc. Parlament v Aténach už schválil dva balíky reforiem a Európska únia zasa poskytla Grécku preklenovací úver. Atény tak mohli vyrovnať nedoplatky Medzinárodnému menovému fondu a splatiť dlh ECB. A 20. júla, teda po troch týždňoch, sa v Grécku znova otvorili banky. Ale kapitálové obmedzenia aj limity na výber peňazí stále zostávajú v platnosti, len sa trochu zmiernili.

 

Presnejšie, vláda zmiernila obmedzenia pre zahraničné transfery firemných peňazí, aby odblokovala import. Denný limit pre transfer peňazí sa zvýšil na 100.000 eur z 50.000 eur. Ale bežní klienti si môžu vybrať zo svojich bankových účtov za týždeň maximálne 420 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies