Grapefruit zlepšuje imunitu, znižuje cholesterol a pomáha pri chudnutí

NETKY.SK • 15 Marec 2019, 20:44 • 2 min
Grapefruit zlepšuje imunitu, znižuje cholesterol a pomáha pri chudnutí

Tento citrusový plod, typický svojou horkastou chuťou obsahuje mnoho prospešných látok, ktoré lahodia nášmu zdraviu. Ak ste mu ešte stále neprišli na chuť, tieto dôvody, prečo ho jesť, vás možno presvedčia.

slovakia

left justify in out

Detoxikuje organizmus a posilňuje imunitu

 

Grapefruit obsahuje pomerne veľké množstvo vitamínov, a to najmä vitamínu C. Má ho však menej než napríklad citrón či pomaranč. Vďaka obsiahnutej vláknine pomáha regulovať trávenie, a navyše detoxikuje organizmus. Má tiež priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu aj hladinu cukru v krvi, chráni cievne steny a jeho konzumácia je - vďaka vysokému obsahu draslíka, a naopak nízkemu obsahu sodíka - vhodná aj pre kardiakov a jedinca s hypertenziou.

 

Znižuje hladinu cholesterolu

 

Podľa štúdie z roku 2006 uverejnenej v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry dokáže toto ovocie znížiť hladinu cholesterolu až o 15,5 percenta. Vedci vtedy skúmali 57 pacientov medzi 39 a 72 rokmi s vysokým cholesterolom, ktorí podstúpili bypassovú operáciu. Polovica následne mesiac po tomto chirurgickom zákroku jedla pravidelne grapefruity, zatiaľ čo druhá nie. U tej, ktorá ich konzumovala, sa výrazne znížila hladina cholesterolu.

 

Pomáha proti osteoporóze

 

Grapefruit pôsobí v tele protizápalovo a antioxidačne. Práve vďaka tomu, že v ňom nájdeme veľké množstvo antioxidantov, je grapefruitová šťava aj vhodnou prevenciou proti osteoporóze. Okrem toho obsahuje toto ovocie aj telu prospešný vápnik. Pozitívny vplyv má aj na stav ciev, a jeho konzumácia je tak skvelou prevenciou aterosklerózy - kôrnatenie tepien.

 

img

 

Ideálny pomocník pri diéte

 

Ďalšou výhodou tohto horkého ovocie je, že pomáha tlmiť chuť na sladké, čím môže byť skvelým pomocníkom pri redukcii telesnej hmotnosti. Grapefruit má navyše veľmi málo kalórií. Je to jedna z potravín, v ktorých ich nenájdete viac ako sto. Je tak skvelou voľbou pre ľudí, ktorí chcú znížiť svoju telesnú hmotnosť. V 100 gramoch grepu nájdeme 44 kcal, 0,57 gramu bielkovín, 10 gramov sacharidov, 0,21 gramu tukov a 2 gramy vlákniny. Za zmienku stojí aj fakt, že má grapefruit nízky glykemický index, čo znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

 

Alergici pozor

 

Toto tropické ovocie tiež znižuje v našom tele hladinu triglyceridov, ktoré môžu veľmi rýchlo upchať tepny a zvýšiť hladinu cholesterolu. Grapefruity obsahujú ale prírodné chemické látky nazývané furanokumariny, ktoré ovplyvňujú to, ako naša pečeň spracováva najrôznejšie druhy liekov. Ak napríklad konzumujete grapefruity a beriete lieky proti alergii, môže mať vaša pečeň so spracovaním týchto medikamentov problémy. Vždy sa preto poraďte s lekárom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona