Grange majstrom sveta, Adam Žampa 19.

NETKY.SK • 16 Február 2015, 07:08 • 2 min
Grange majstrom sveta, Adam Žampa 19.

BEAVER CREEK - Francúz Jean-Baptiste Grange sa stal druhýkrát v kariére majstrom sveta v slalome.

slovakia

left justify in out

V poslednej disciplíne šampionátu v alpských lyžiarskych disciplínach v americkom Beaver Creeku Grange vyťažil z vypadnutia najväčšieho favorita Rakúšana Marcela Hirschera, ktorého v 2. kole v hustom snežení z líderskej pozície zastavil „špicar“. 

 

Grange zvíťazil s náskokom 35 stotín sekundy pred Nemcom Fritzom Dopferom. Aj bronz zavesili na krk nemeckému pretekárovi - Felixovi Neureutherovi (+0,55). Slovenský reprezentant Adam Žampa skončil devätnásty s odstupom 3,64 s za víťazom. Starší z bratov Žampovcov navlas vyrovnal svoj výsledok zo superkombinácie na práve skončených MS. 

 

Tridsaťročný Grange pridal do zbierky druhý titul majstra sveta v slalome, z prvého sa tešil pred štyrmi rokmi v nemeckom Garmisch-Partenkirchene. Okrem toho má slalomový špecialista aj bronz z MS 2007 vo švédskom Aare. Grange bol v Beaver Creeku po 1. kole piaty, ale najrýchlejšou jazdou 2. kola si otvoril cestu k titulu. 

 

Adam Žampa mal veľkú šancu na výsledok do 15. miesta, ale nevyužil ju. V 1. kole sa slovenský reprezentant dobre vyrovnal s nástrahami fyzicky náročnej a nerytmicky postavenej trate, keď s číslom 30 prišiel do cieľa v šestnástom najrýchlejšom čase 2,01 s za Hirscherom. Žampa neurobil na trati vážnejšiu chybu, postrážil si náročné miesta, kde vypadávali viacerí jeho súperi. V druhom kole sa však v náročných podmienkach nezlepšil. Naopak, v čase prejazdu cieľom bol až desiaty, keď v hustom snežení a pri zníženej viditeľnosti neriskoval, a jazdil zadržanejšie ako pretekári pred ním. Aj vzhľadom na to, že viacerí jeho súperi preteky v ťažkých podmienkach nedokončili, napokon zostal na konci druhej desiatky výsledkovej listiny. 

 

Andreas Žampa bol po prvom kole na 38. priečke, v druhom sa zlepšil a vďaka dvadsiatemu ôsmemu najrýchlejšiemu času sa napokon zmestil do najlepšej tridsiatky na 29. miesto (+7,85). 

Majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní - Beaver Creek (USA) - nedeľa: 

Slalom mužov (1. + 2. kolo): 1. Jean-Baptiste Grange (Fr.) 1:57,47 min, 2. Fritz Dopfer (Nem.) +0,35, 3. Felix Neureuther (Nem.) +0,55, 4. Henrik Kristoffersen (Nór.) +0,57, 5. Mattias Hargin +0,62, 6. Andre Myhrer +0,74, 7. Markus Larsson (všetci Švéd.) +1,00, 8. Alexander Chorošilov (Rus.) +1,48, 9. Sebastian Foss-Solevaag (Nór.) +2,31, 10. Linus Strasser (Nem.) +2,38,...19. Adam Žampa +3,64, 29. Andreas Žampa (obaja SR) +7,85. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies