Grandslamový rekordér Roger Federer v pondelok oslávi 30. narodeniny

NETKY.SK • 8 August 2011, 10:30 • 2 min
Grandslamový rekordér Roger Federer v pondelok oslávi 30. narodeniny

Grandslamový rekordér Roger Federer v pondelok oslávi 30. narodeniny

slovakia

left justify in out

img

Švajčiarsky tenista Roger Federer oslávi v pondelok 30. narodeniny. Rodáka z Bazileja mnohí odborníci i fanúšikovia označujú za najväčšiu postavu v histórii "bieleho športu". Zdobí ho rekordných 16 grandslamových titulov a 23 finálových účastí na podujatiach veľkej štvorky. Na čele mužského rebríčka ATP strávil celkovo 285 týždňov, pričom 237 bol nepretržite svetovou jednotkou. Päťkrát vyhral prestížny Turnaj majstrov, na svojom konte má 67 singlových titulov.
      Federer je jedným zo siedmich hráčov, ktorí dokázali triumfovať na všetkých grandslamových turnajoch. V júni 2009 dobyl dlho zakliatu parížsku antuku na dvorcoch Rolanda Garrosa a skompletizoval cennú zbierku. V rokoch 2004-2010 postúpil 23-krát za sebou do grandslamového semifinále, čo sa nepodarilo žiadnemu tenistovi v histórii. Jeho štvrťfinálová séria stále trvá. Na tohtoročnom Wimbledone zaknihoval Federer 29. účasť medzi elitnou grandslamovou osmičkou v rade, čím prekonal zápis legendárneho Američana Jimmyho Connorsa.
      Vďaka svojím tenisovým zručnostiam, elegancii i džentlmenskému vystupovaniu patrí Federer medzi najobľúbenejších športovcov na svete. Švajčiar sa často angažuje aj v rôznych charitatívnych projektoch. V roku 2003 založil nadáciu Rogera Federera na podporu ľudí v núdzi, bol aj vyslancom Detského fondu UNICEF. V apríli 2009 sa oženil so svojou dlhoročnou priateľkou Miroslavou Vavrinecovou - rodáčkou zo slovenských Bojníc. O tri mesiace neskôr sa im narodili dvojčatá - dievčatká Myla Rose a Charlene Riva.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies