Granáty, ktoré stoja za vlaňajším výbuchom v Novákoch, budú zlikvidované

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 10:55 • 2 min
Granáty, ktoré stoja za vlaňajším výbuchom v Novákoch, budú zlikvidované

BRATISLAVA - Armáda plánuje zlikvidovať granáty typu URG-86, ktoré stáli za vlaňajším výbuchom v Centre testovania munície v Novákoch, pri ktorom utrpel ťažké zranenie 36-ročný muž. TASR to potvrdilo ministerstvo obrany. Nešťastie sa stalo práve počas testovania granátov.

slovakia

left justify in out

"Expertná komisia, ktorá sa zaoberala vyšetrovaním mimoriadnej udalosti z októbra 2013, kedy došlo k explózii ručného granátu URG-86, rozhodla, že uvedené granáty sú pre ďalšiu manipuláciu nebezpečné, a preto platí zákaz manipulovania s nimi," informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Milan Vanga. Ako dodal, granáty URG-86 a URG-86 Rd budú na základe tohto záveru expertnej komisie vyradené z výzbroje. "V budúcnosti ich nahradíme novým typom ručného granátu," doplnil Vanga.
      

Ministerstvo v súvislosti s likvidáciou granátov už vyhlásilo verejné obstarávanie. "V záujme maximálnej transparentnosti sme na ekologickú likvidáciu všetkých granátov URG-86 a UG-86 Rd vyhlásili súťaž. Konkrétne počty a miesto ich uloženia budú zverejnené v súťažných podkladoch," priblížila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.
      

Náčelník generálneho štábu OS SR Peter Vojtek po minuloročnej udalosti v Novákoch povedal, že granáty prechádzali testovaním a boli prekontrolované röntgenom v predchádzajúci deň s tým, že všetky granáty vykázali všetky mechanické časti. V osudný deň podľa jeho slov boli vykonávané funkčné skúšky granátov. "Celkovo odskúšali 23 granátov, ktoré vykazovali všetky známky správnosti, pravdepodobne pri odhode 24. granátu došlo k jeho iniciácii. Zamestnanec mal všetky ochranné prvky, ktoré mal mať, napriek tomu utrpel zranenia," uviedol vtedy Vojtek.
      

K nešťastnej udalosti s granátom typu URG-86, pri ktorom zahynul jeden človek, prišlo aj v marci 2012, a to v muničnom sklade v Novákoch.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies