Graňák si chce predĺžiť sezónu až do polovice mája

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 15:07 • 2 min
Graňák si chce predĺžiť sezónu až do polovice mája

BRATISLAVA - Po štyroch rokoch v Diname Moskva v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) a zdravotných problémoch sa slovenský obranca Dominik Graňák v tomto ročníku dočkal zmeny v podobe návratu do najvyššej švédskej súťaže, odkiaľ začiatkom januára putoval do Švajčiarska.

slovakia

left justify in out

Tam sa mu s Fribourgom nepodarilo postúpiť do play-off, no uspel v bojoch o záchranu v NLA. Po krátkom oddychu sa už teší na reprezentáciu. "Prichádzam na zraz s dobrými pocitmi. Týždeň som nehral hokej, až v pondelok som bol na ľade. Veľmi sa teším, všetkých chalanov v podstate dobre poznám. Partia vyzerá byť veľmi dobrá, ľudsky tu nikdy nebol žiadny problém. Už to len poriadne hokejovo vyladiť. Cítim sa dobre v porovnaní s tým, aké to bolo pred rokom. Je to omnoho lepšie, čo ma veľmi teší a je to aj základ pre to, aby som mohol podávať adekvátne výkony," zneli prvé slová 136-násobného reprezentanta SR po príchode na utorkový zraz. "Dúfam, že na ľade teraz budem až do polovice mája. Ukážu to až najbližšie dni a týždne, no pevne verím, že to tak bude," dodal.

 

Dominika Graňáka teraz čaká trocha špecifické obdobie. V predchádzajúcich rokoch totiž s Dinamom Moskva takmer vždy bojoval v play-off aj v apríli, tentokrát do prípravy národného mužstva naskočil hneď od úvodu. "Pre mňa je to tento rok jednoduchšie, mal som totiž kratšiu sezónu. Začal som ju neskôr a tým, že sme nehrali play-off, nebola ani dlhá. Nebol by som proti, keby som teraz ešte hral. Teraz mám chuť trénovať a absolvovať prípravné zápasy," prezradil rodák z Havířova. 

 

Keďže seniorský svetový šampionát sa v máji uskutoční v Ostrave, teda veľmi blízko Slovenska, zákonite aj hokejisti spod Tatier majú väčší záujem prebojovať sa do národného mužstva. "Konkurencia v tíme je väčšia ako v predchádzajúcich rokoch. Sme kamaráti, ale aj konkurenti. Športová rivalita tu je, ale to je správne. Zatiaľ som sem len prišiel a sústredím sa na prvé tréningy," doplnil. 

 

Zaujímavosťou je, že ak sa Graňák prebojuje až na šampionát, vráti sa na miesto, kde v národnom mužstve debutoval na MS v roku 2004. "Necítim to tak, že mám miesto v tíme isté. Obzvlášť po tejto sezóne. Ak by sa mi tam podarilo dostať, určite by som sa veľmi tešil. Zo všetkých šampionátov mám najkrajšie spomienky práve na ten český a samozrejme aj na strieborné Helsinki 2012. V Ostrave to boli moje prvé majstrovstvá sveta a navyše tam bola perfektná kulisa. Neviem, či som niekedy hral v lepšej atmosfére. Zároveň sme mali dobré mužstvo, boli sme pomerne úspešní a len krok od medaily. Spomienky sú veľmi silné," dodal charizmatický obranca. Motiváciou navyše by pre naho mohla byť skutočnosť, že kouč slovenského výberu Vladimír Vůjtek počas MS dohodol pre svojich zverencov súkromné vystúpenie pesničkára Jaromíra Nohavicu. Ten v predchádzajúcich dňoch v Bratislave prezentoval novú pieseň v slovenčine venovanú hokeju. "Tréner Vůjtek nám hovoril, že sa chystá takýto koncert v Ostrave. Moja úloha je teraz dostať sa do tímu na MS a ak budem v Ostrave, budem sa tešiť na vystúpenie. Jarka Nohavicu a jeho pesničky mám rád. Každý, kto ho aspoň trochu počúva, musí brať aj túto novú pesničku s nadhľadom," myslí si dvojnásobný víťaz Gagarinovho pohára v KHL s Dinamo Moskva. 

 

Na klubovej úrovni vo švajčiarskom Fribourgu, kde Graňák ukončil tento ročník, vládlo sklamanie. "Nespravili sme play-off. Zástupcovia klubu sami hovorili, že to bola jedna z ich najhorších sezón. Nič im nevychádzalo tak, ako malo. Prišiel som do mužstva v januári, vtedy sme boli predposlední. Do reprezentačnej prestávky sme sa takmer dotiahli na play-off, chýbali nám len tri body. Situácia však bola dosť náročná v tom, že každý zápas bol ten najdôležitejší v sezóne a ak by sme ho nevyhrali, tak by sme stratili šancu. A to sa aj stalo. Po februárovej prestávke sme prehrali zo dva zápasy a bolo po šanci na vyraďovaciu časť. Potom bolo cítiť, že úroveň našich výkonov klesla úmerne s motiváciou. Podarilo sa nám však zachrániť ligu, no zaujímavejšie a jednoduchšie by bolo hrať play-off ako bojovať o udržanie. V tomto smere teda spokojnosť nebola, no ja mám za sebou špecifickú sezónu na klubovej úrovni. Som rád, že som sa mohol naplno vrátiť do hokeja, pretože ešte v jeseni som mal určité obavy, ako to so mnou bude vyzerať. Niekedy v auguste som sa necítil na to, že by som mohol hrať hokej na takej úrovni, ako predtým. Toto je pre mňa najdôležitejšie. Ostatné veci síce mrzia, ale teraz mám novú motiváciu v reprezentácii," pokračoval vicemajster sveta z Helsínk 2012. 

 

Dominik Graňák si sám uvedomuje, že z jeho strany to nebola vydarená klubová sezóna. "Zmena, keď som išiel zo Švédska do Švajčiarska, bola dobrým krokom. Cítim sa rozhodne lepšie, ako na začiatku ročníka. Bolo to náročné aj fyzicky, pretože som strávil tri mesiace v posilňovni, dva týždne na ľade a potom som naskočil do švédskej ligy. Švajčiarsko mi v porovnaní so švédskom zapasovalo viac, pretože som dostával viac šancí v situáciách, ktoré mi vyhovujú. Mal som napríklad stáleho spoluhráča v obrane. V Linköpingu som naskočil do rozbehnutého vlaku, nemal som tam stálu pozíciu. A na život vo Švajčiarsku som si prakticky nemusel zvykať, za dva dni som tam bol ako doma. Mesto nebolo veľké, prostredie bolo krásne. Všetko bez problémov, užil som si to. Pozitívom bolo, že vo Švajčiarsku som ani jednu noc nespal mimo vlastnej postele niekde na hoteli. Je to príjemné a ľahko sa na to zvyká," dodal odchovanec trenčianskej Dukly. 

 

Jeho klubová budúcnosť takmer isto nebude naďalej spätá s Fribourgom. "Rozlúčili sme sa v dobrom, ale situácia je taká, že vo Švajčiarsku môžu nastúpiť na zápas iba štyria legionári. Traja tam majú zmluvu aj na ďalšiu sezónu a klub teraz hľadá kvalitného centra. Povedali mi, že medzi švajčiarskymi hráčmi nenájdu adekvátnu náhradu. Takže tým je to asi vybavené. Ja neplánujem na nič vyčkávať. Ak by som mal teraz ponuku, ktorá by ma zaujala, tak by som podpísal zmluvu. Neviem odhadnúť, kde budem v nasledujúcej sezóne. Z pohľadu hry mi najviac sedela KHL, životný štýl mi je bližší inde," myslí si Graňák



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies