Graňák o Rusoch: Nikdy neviete, čo práve vyvedú

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 10:17 • 2 min
Graňák o Rusoch: Nikdy neviete, čo práve vyvedú

POPRAD - Slovenskí hokejisti v tomto týždni kopírujú model prípravy na majstrovstvá sveta z vlaňajška.

slovakia

left justify in out

Aj pred rokom sa pripravovali v tomto čase v Poprade a blok zakončili dvoma prípravnými zápasmi v Košiciach a Poprade s Bielorusmi. Teraz ich v rovnakých mestách na východe Slovenska preverí ešte náročnejší súper - Rusi. Oba duely 14. a 16. 4. sú súčasťou seriálu Euro Hockey Challenge.

Rusi so šiestimi medailistami z Prahy aj Vojnovom
Pohľad na aktuálnu súpisku trénera Olega Znaroksa pred štvrtkovým zápasom v Steel aréne vraví, že v nej sú zatiaľ len hráči z Kontinentálnej hokejovej ligy. Predstavujú však obrovskú kvalitu. Pre porovnanie: zo strieborného tímu z vlaňajších majstrovstiev sveta v Prahe, ktorý vo finále podľahol Kanaďanom (1:6), by mali do Košíc a Popradu pricestovať obrancovia Andrej Mironov, Anton Belov, Maxim Čudinov, Jegor Jakovlev a útočníci Vadim Šipačov a Jevgenij Dadonov. S výnimkou Mironova (Dinamo Moskva) všetci nosia v klube na sebe dres SKA Petrohrad. Na Slovensko by mal pricestovať ešte jeden zaujímavý ruský hráč: obranca Viačeslav Vojnov (rovnako SKA Petrohrad) má len 26 rokov, ale za sebou niekoľko skvelých sezón v drese Los Angeles Lakers ozdobených dvoma Stanleyho pohármi. Lenže svoju zámorskú kariéru musel predčasne prerušiť - po treste za domáce násilie na svojej partnerke Marte Varlamovovej ešte z októbra 2014 vlani opustil USA aj NHL a vrátil sa do Ruska. Koncom októbra podpísal trojročný kontrakt s Petrohradom.


"Rusi sú v každej zostave veľmi silní. V podstate máme pred štvrtkovým zápasom rovnaké podmienky ako oni, keďže sa pripravujeme v Poprade na užšom klzisku a do Košíc si odskočíme iba na jeden zápas. Uvidíme, kto sa s tým vyrovná lepšie,“ poznamenal brankár Július Hudáček, očakávaná jednotka v bránke Slovenska. Na zápas v Steel aréne sa 27-ročný Harichovčan v službách švédskeho Örebra rád podotkol: "Strávil som tam tri nádherné roky v drese Košíc. Na zápas sa veľmi teším, príde veľa známych z okolia. Samozrejme, hracie plochy v Košiciach a Poprade sú odlišné. Stále je to veľký rozdiel pre brankára, uhly sú iné, inak sa strieľa. Pevne verím, že si zvykneme na oba štadióny." Rusi absolvovali doteraz v rámci prípravy dva zápasy proti Nórom a zdolali ich 2:1 po predĺžení a 4:1. Do Košíc pricestujú z tréningového centra v Novogorsku. Prví hráči z NHL by sa na ich súpiske mali objaviť 17. apríla, teda až po zápasoch proti Slovákom. Mali by to byť brankári Sergej Bobrovskij (Columbus) a Semion Varlamov (Colorado), obranca Alexej Jemelin (Montreal) a útočníci Sergej Kalinin (New Jersey), Naiľ Jakupov (Edmonton), Viktor Tichonov, Sergej Plotnikov (obaja Arizona) a Alexander Burmistrov (Winnipeg). Zamietavé stanovisko na pozvánku do reprezentácie dal z rodinných dôvodov obranca Andrej Markov (Montreal).

Na veľkom klzisku to bude náročné, tvrdí Hrnka
Najskúsenejší slovenský hráč Dominik Graňák v minulosti už čo-to odohral proti Rusom a s tímom Dinamo Moskva sa až dvakrát tešil z triumfu v Gagarinovom pohári v KHL. "Rusi sú veľmi dobre technicky vybavení a zrejme najkreatívnejší hokejisti zo všetkých. Možno nie sú až takí pracanti ako škandinávske tímy, ale vyvažujú to rýchlosťou a šikovnosťou,“ prezradil 32-ročný obranca švédskeho Rögle BK. A ako si účastník desiatich majstrovstiev sveta spomína na zápasy proti majstrom kľučiek a kombinácií z minulosti? "V príprave som proti nim ešte nehral, ale na majstrovstvách sveta to boli vždy zaujímavé a aj vyrovnané zápasy. Tá ich kreativita sa prejavuje tým, že nikdy neviete, čo na ľade vyvedú. Treba sa mať neustále na pozore.“


Očakáva sa, že tréner Zdeno Cíger dá vo štvrtkovom zápase priestor na ľade aj dvojici útočníkov Tomášovi Hrnkovi a Marekovi Bartánusovi, ktorí odohrali klubovú sezónu práve v košickom drese, a k reprezentácii sa pripojili až v tomto týždni v Starom Smokovci. "Bude to náročné na veľkom košickom klzisku proti takým šikovným hráčom, akými sú Rusi. Urobíme všetko pre to, aby sme uspeli a odohrali veľké zápasy. Ja chcem odohrať štvrtkový zápas čo najlepšie, čo bude neskôr, je vo hviezdach. Samozrejme, osobný bod proti Rusom by ma veľmi potešil,“ priznal Hrnka.


V Košiciach to bude vo štvrtok 33. vzájomný zápas medzi Slovensko a Ruskom. Doterajšia bilancia je podľa očakávania na strane Rusov: z 32 stretnutí zvíťazili 17-krát, 10-krát sa tešili Slováci a 5-krát sa to skončilo remízou. Skóre z pohľadu Slovákov je 87:99. Zatiaľ naposledy sa oba tímy stretli vlani v základnej skupine na majstrovstvách sveta v Ostrave a Rusi zvíťazili 3:2 po predĺžení. V Steel aréne sa začne hrať o 17.00 h, vstupenka stojí 20 eur.

Nominácia Slovenska na dva zápasy Euro Hockey Challenge proti Rusku (14. a 16. apríl 2016 v Košiciach a Poprade):
Brankári: Július Hudáček (Örebrö, Švéd.), Branislav Konrád (HC Olomouc, ČR), Samuel Baroš (HKm Zvolen)
Obrancovia: Peter Čerešňák (HC Vítkovice Steel, ČR), Dominik Graňák (Rögle BK/Švéd.), Adam Jánošík (HC Piráti Chomutov, ČR), Lukáš Kozák (Kometa Brno/ČR), Andrej Meszároš (Sibir Novosibirsk, KHL/Rus.), Mislav Rosandič, Michal Sersen, Ivan Švarný (všetci Slovan Bratislava)
Útočníci: Marek Bartánus, Tomáš Hrnka (obaja HC Košice), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR), Michal Hlinka (Dukla Trenčín), Libor Hudáček (Örebrö, Švéd.), Lukáš Handlovský (MsHK DOXXbet Žilina), Patrik Lušňák, Pavol Skalický, Andrej Šťastný, Marek Viedenský (všetci Slovan Bratislava), Tomáš Marcinko (HC Dynamo Pardubice, ČR), Martin Réway (HC Fribourg-Gottéron/Švaj.), Michael Vandas (HC Vítkovice Steel, ČR)
Realizačný tím: Róbert Švehla (generálny manažér), Zdeno Cíger (hlavný tréner), Miroslav Miklošovič, Ernest Bokroš (asistenti trénera), Peter Kosa (tréner brankárov), Róbert Bereš (kondičný tréner), František Okál (lekár), Igor Andrejkovič (videoanalytik), Viktor Fábik (fyzioterapeut), Samuel Petráš (kustód), Michal Malina (masér), Tomáš Štulajter (médiá)

Nominácia Ruska na dva zápasy Euro Hockey Challenge proti Rusku (14. a 16. apríl 2016 v Košiciach a Poprade):
Brankári: Igor Ustinskij (Avtomobilist Jekaterinburg/KHL), Igor Šesťorkin (SKA Petrohrad/KHL), Alexander Šaryčenkov (Dinamo Moskva/KHL)
Obrancovia: Vitalij Meňšikov (Sibir Novosibirsk/KHL), Andrej Mironov (Dinamo Moskva/KHL), Aľbert Jarullin (Ak Bars Kazaň/KHL), Zijat Pajgin (HK Soči/KHL), Iľja Ľubuškin (Lokomotiv Jaroslavľ/KHL), Jaroslav Dyblenko (Spartak Moskva/KHL), Anton Belov, Maxim Čudinov, Jegor Jakovlev, Viačeslav Vojnov (všetci SKA Petrohrad/KHL)
Útočníci: Nikita Gusev, Vadim Šipačov, Jevgenij Dadonov, Sergej Širokov (všetci SKA Petrohrad/KHL), Sergej Šumakov, Maxim Šalunov, Stepan Sannikov (všetci Sibir Novosibirsk/KHL), Arťom Lukojanov (Ak Bars Kazaň/KHL), Vladislav Kartajev, Daniil Apaľkov, Andrej Loktionov, Jegor Averin (všetci Lokomotiv Jaroslavľ/KHL), Maxim Karpov (Dinamo Moskva/KHL), Vladimir Galuzin (Torpedo Nižnij Novgorod/KHL)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies