Graňák o Dánoch: Typická severská škola

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 12:16 • 2 min
Graňák o Dánoch: Typická severská škola

OSTRAVA - Vlani bol pre slovenských hokejistov súboj s Dánskom labuťou piesňou, na 79. majstrovstvách sveta v Ostrave by mohol byť dobrým odrazovým mostíkom. Aspoň v to verí družina trénera Vladimíra Vůjteka, ktorá si so severanmi zmeria sily v úvodnom vystúpení v základnej B-skupine v sobotu o 12.15 h.

slovakia

left justify in out

Slováci sa vlani rozlúčili s bieloruským Minskom tesným víťazstvom nad Dánskom 4:3, no to už nič nezmenilo na tom, že zostali pred bránami štvrťfinále. Prípadný sobotňajší triumf by z reprezentantov odbúral stres a mohol by ich naladiť k dobrým výkonom v ďalších skupinových dueloch na šampionáte. "Dúfam, že do toho naskočíme dobre a bude sa nám dariť. Aj našej lajne, verím, že ostaneme pokope," povedal líder ofenzívy Marián Gáborík, ktorý by mal naskočiť do prvého útoku s Tomášom Kopeckým a Michelom Miklíkom.

 

Úvodné duely bývajú vždy náročné. Tentoraz o to viac, že šampionát sa uskutoční v susednom Česku, kam sa chystá obrovské množstvo slovenských fanúšikov. Tí v Ostrave zrejme vytvoria pre hráčov takmer domáce prostredie, no s ním príde aj väčší tlak na dobré výkony. "Musíme tú nabitú atmosféru zobrať pozitívnym spôsobom. Nech nás fanúšikovia ženú dopredu a nech nás to nejako nepribrzdí. Musíme sa sústrediť na svoju hru a využiť atmosféru v náš prospech. Tlak tam určite bude a každý ho bude cítiť, ale väčšina sme skúsení hráči a verím, že to zvládneme," pokračoval Gáborík.

 

Medzi žŕdky by sa mal od začiatku postaviť Ján Laco. "V úvode majstrovstiev má každý tím ešte plno síl, takže očakávam náročný zápas," vyhlásila slovenská brankárska jednotka. Skorý začiatok duelu - úvodné buly vhodí rozhodca štvrťhodinu po poludní - by nemal byť problém. "Je pravda, že ligové stretnutia sa nezvyknú hrať tak skoro, na šampionáte si však musí niekto zobrať skorší čas. Predpokladám, že sa na zápas pôjde bez rozkorčuľovania. Verím, že to nebude mať na našu hru vplyv."

 

Dánsky tréner Janne Karlsson poskladal takmer celý káder na MS z európskych líg. Päťdesiatšesťročný Švéd nominoval do tímu dvoch obrancov zo zámorskej AHL - bratov Olivera Lauridsena (Leigh Valley Phantoms) a Markusa Lauridsena (Lake Erie Monsters). Exotickým prvkom je skúsený tridsaťsedemročný krídelník Kim Staal, ktorý pôsobí v japonskom klube Tohoku Free Blades. Dáni sú zatiaľ bez posíl z NHL, no na lane už majú Fransa Nielsena z NY Islanders, ktorý vypadol v prvom kole play off. Tridsaťjedenročný center však bol prednedávnom zranený a tak nie je isté, či prejde výstupnou lekárskou prehliadkou. Zdravotné problémy už vyradili Mikkela Bödkera (Arizona) a Jannika Hansena (Vancouver).

 

Najviac hráčov v súčasnom dánskom kádri je z dvoch najvyšších švédskych súťaží (9), domáca liga dodala sedem reprezentantov, traja prišli z Nemecka, Patrick Bjorkstrand z fínskeho SaiPa Lappeenranta, Kirill Starkov zo švajčiarskeho Red Ice a brankár Simon Nielsen z nórskeho Lörenskogu.

 

"Poznám veľa dánskych hráčov, viacerí z nich hrajú vo Švédsku a majú podobný herný štýl ako Švédi. Hrajú typický severský hokej, sú to poctiví hráči, väčšina z nich je na tom dobre fyzicky. Mali by sme sa však viac sústrediť na našu hru ako na súpera a už od začiatku zápasu určiť štýl hry," myslí si obranca Dominik Graňák.

Slováci sa v doterajšej histórii stretli s Dánmi 12-krát, pričom osem duelov vyhrali a v štyroch ťahali za kratší koniec. Celkové skóre hovorí v slovenských prospech - 55:26. Preč sú už časy, keď hráči s dvojkrížom na prsiach nadelili súperovi deväť či jedenásť kúskov. V posledných rokoch zaznamenali Dáni výrazný výkonnostný progres a prejavilo sa to aj na výsledkoch vo vzájomných zápasoch. Prvýkrát zdolali Slovákov v Odense v apríli 2005 v príprave na MS 2:1 a boli pritom aj Meszároš a Gáborík. Do pamäte slovenských fanúšikov sa nepríjemne vryl najmä duel na MS 2010 v Nemecku. V Kolíne vtedy vybuchol "Hanlonovcom" v rukách dánsky dynamit, v prvej tretine inkasovali šesť gólov a utrpeli zahanbujúci debakel 0:6. Slováci im prehru vrátili o rok na majstrovstvách sveta v Bratislave, kde zvíťazili pri rozlúčke Pavla Demitru s národným tímom 4:1. Posledný vzájomný súboj sa datuje práve na máj 2014, keď sa lúčili so šampionátom v Minsku. Zo Slovákov sa vtedy gólovo presadili dvakrát Tomáš Tatar, raz Michel Miklík a Marek Viedenský.

 

Predpokladané zostavy:

SR: Laco (J. Hudáček) - Baranka, Graňák, Meszároš, Jánošík, Ďaloga, Mikuš, Jurčina, Sersen - Miklík, Kopecký, Gáborík - Pánik, Bližňák, Bartovič - Daňo, Surový, L. Hudáček - Lušňák

Dánsko: Galbraith (Nielsen) - O. Lauridsen, Kristensen, M. Lauridsen, J. B. Jensen, Bruggisser, Bödker, N. B. Jensen, D. Nieslen, Uldall – Jakobsen, Madsen, Hansen - Starkov, Green, Hardt – Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - M. Poulsen, Staal, A. Poulsen - Spelling

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies