Grafová je prvou Ruskou, ktorá odmietla ísť na olympiádu: "Moje nádeje mi zmarila politika"

NETKY.SK • 30 Január 2018, 09:51 • 2 min
Grafová je prvou Ruskou, ktorá odmietla ísť na olympiádu: "Moje nádeje mi zmarila politika"

MOSKVA - Prvým ruským športovcom, ktorý odmietol štart na ZOH 2018 v Pjongčangu sa stala rýchlokorčuliarka Oľga Grafová. Dôvodom je fakt, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vylúčil z účasti viacero jej reprezentačných kolegýň.

slovakia

left justify in out

Podľa informácie agentúry AP sa dvojnásobná bronzová medailistka zo ZOH 2014 v Soči mala pokúsiť o zisk cenného kovu v stíhacích pretekoch družstiev. Tridsaťštyriročná Ruska sa ale rozhodla pre absenciu a na sociálnej sieti to zdôvodnila slovami:

 

"Môj štart je nemožný, keďže vylúčili moje kolegyne. Všetky moje nádeje na olympijské pódium mi zmaril osud, pretože šport sa stal rukojemníkom politiky".

 

Štart povolili iba trom ruským rýchlokorčuliarkam vrátane Grafovej. V ženskej tímovej stíhačke sú tri členky, ale jedna z trojice Rusiek je špecialistka na krátke trate, nehodiaca sa na dlhšie. Grafová mohla štartovať v niektorých individuálnych disciplínach. "Som šťastná, že komisia MOV ma uznala za čistú športovkyňu, ktorou aj som, ale som smutná, že viac ako polovica nášho rýchlokorčuliarskeho tímu nebola pozvaná na olympiádu, a nemám pochybnosti, že sú tiež čistí. Od chvíle, ako sme boli obrané o šancu bojovať na olympiáde o medailové priečky v tímovom šprinte, som neakceptovala pozvanie MOV," napísala Grafová.

 

Rusi neobsadia ani ďalšie štafety. Mužskému tímu zostal jediný rýchlokorčuliar a iba traja sú k dispozícii pre šortrek v štafete na 5000 metrov, ktorá je zložená zo štyroch členov. V biatlone má Rusko dvoch mužov a dve ženy s oprávnením štartovať v Pjongčangu, a tak bude môcť postaviť kvarteto aspoň v zmiešanej štafete.

 

Grafová je prvou z ruských športovkýň, ktorá odmietla pozvanie MOV na olympiádu do Kórejskej republiky. Ruská výprava bude v Pjongčangu štartovať pod neutrálnou vlajkou a jej športovci pod označením "Olympijský športovec z Ruska". Ich počet sa tak zredukoval na číslo 168.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies