Gröhling verí, že september prinesie do školstva inovácie a novú inšpiráciu

NETKY.SK • 30 Jún 2022, 6:32 • 2 min
Gröhling verí, že september prinesie do školstva inovácie a novú inšpiráciu

BRATISLAVA – Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) sa pri príležitosti štvrtkového konca školského roka 2021/2022 poďakoval všetkým zamestnancom škôl za ich prácu.

slovakia

left justify in out

Poukázal na to, že v poslednom čase veľa cestoval a vie, že asi nikdy v minulosti učitelia a zamestnanci škôl neočakávali tak napäto prázdniny ako teraz. „Na jednej strane viem, že vám mnohým budú chýbať žiaci, práca a škola, no na druhej strane si po tomto náročnom období potrebujeme všetci oddýchnuť od toho, čo sme prežívali a od všetkých povinností,“ adresoval zamestnancom škôl. Pripomenul, že uplynulé dva roky boli poznačené pandémiou ochorenia COVID-19 a po tomto období prišli deti z Ukrajiny.

 

img

      

Zamestnanci v školstve môžu podľa ministra na jeseň očakávať, že v 16 centrách podpory učiteľov začnú pôsobiť mentori, ktorí budú prinášať nové podnety pre pedagogickú prax. „Na školách, kde sú deti so zdravotnými problémami, pribudnú zdravotné sestry, v materských školách pomocní vychovávatelia a pracujeme tiež na tom, aby sme personál škôl posilnili o ďalších 600 asistentov,“ vymenoval Gröhling.

 

img

      

Rezort školstva podľa ministra pracuje i na tom, aby boli vyčlenené financie na kompenzovanie vyšších cien energií pre školy. „Od septembra naplno využijeme plán obnovy. Pribudnú nové výzvy na rozšírenie kapacít základných škôl s dvojzmennou prevádzkou, dobudovanie materských škôl, vybavenie škôl pre žiakov so špeciálnymi potrebami. Pribudnú tiež výzvy na vybavenie jedální, telocviční a športovísk,“ uviedol. Ako dodal, na ministerstve školstva budú bojovať za lepšie platové podmienky všetkých zamestnancov v školstve.

 

img

    

Žiakom minister školstva odkázal, že hoci sa začínajú prázdniny, tak nielen spolužiaci, ale aj učitelia im budú z času na čas chýbať. „Nezabudnite sa dnes svojim učiteľom poďakovať za ich prácu a obetavosť,“ vyzval Gröhling. Ako doplnil, škola mladým ľuďom dáva základné a potrebné vzdelanie, všeobecný prehľad, ale ukazuje i cesty, ktorými sa môžu školáci v budúcnosti uberať. „Dúfam, že po radosti z leta, ktoré práve prežívate, postupne po pár týždňoch príde aj radosť z návratu naspäť do škôl,“ uzavrel.

 

img

      

Vo štvrtok sa končí školské vyučovanie pre 490.618 žiakov základných a 214 664 študentov stredných škôl. Po prvýkrát sa svojím koncoročným hodnotením bude môcť pochváliť aj 58 173 prváčikov. Od piatka 1. júla sa pre školákov začínajú letné prázdniny, do lavíc sa žiaci opäť vrátia 5. septembra.  

 

Možno vás zaujme: Parlament schválil novelu zákona, ktorá má zlepšiť paliatívnu starostlivosť a duchovné služby pre pacientov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona