GP: Trestné stíhanie Karola Mella v štyroch kauzách sa neskončilo

NETKY.SK • 17 Október 2013, 17:52 • 2 min
GP: Trestné stíhanie Karola Mella v štyroch kauzách sa neskončilo

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra upozorňuje, že trestné stíhanie v štádiu prípravného konania proti obvinenému Karolovi Mellovi v štyroch trestných veciach nebolo ukončené.

slovakia

left justify in out

„Trestné stíhanie obvineného K. M. nebolo prokurátormi zastavené napriek opakovaným návrhom podaným obhajcami, pretože na takýto postup neexistuje v súčasnosti zákonný dôvod,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Reagovala tak na medializované informácie o prerušení troch trestných stíhaní Karola Mella a dočasnom zrušení obvinenia voči nemu v ďalšom prípade.

Podľa generálnej prokuratúry bolo vznesenie obvinenia Karolovi Mellovi v celom rozsahu v súlade so zákonom a podanie návrhov na vyžiadanie súhlasov na trestné stíhanie pre ďalšie skutky v celom rozsahu podmienené vtedy platnou právnou úpravou. „Návrhy prokurátorov akceptovali príslušní sudcovia pre prípravné konanie,“ upozornila Tökölyová s tým, že išlo o sudcov Špecializovaného trestného súdu a Okresného súdu v Nitre.

Existencia rozhodnutia krakovského súdu, ktorý rozhodol o vydaní Karola Mella po jeho zadržaní, vytvorila pre prokurátorov novú procesnú situáciu, na ktorú podľa hovorkyne reagovali zákonným spôsobom. „Prokurátori GP SR a krajských prokuratúr postupujú v týchto trestných veciach v súlade so zákonom,“ dodala. Trestné stíhanie obvineného Karola Mella podľa Tökölyovej nie je vylúčené a zmarené. „Medializované informácie o trestných veciach obvineného K. M. sú neúplné, nesprávne a hrubo zavádzajúce,“ tvrdí. Podľa názoru GP SR je to zapríčinené tým, že sa k právnym postupom v trestných veciach vyjadrujú právnici bez znalosti spisov a kontextu právnej úpravy. Súčasná skutkovo procesná situácia neumožňuje poskytnutie ďalších informácií o trestných veciach obvineného Karola Mella.

Týždenník Plus sedem dní prišiel s informáciou, že prokuratúra prerušuje trestné stíhanie proti Karolovi Mellovi v troch vraždách. Najhľadanejší muž Slovenska je tak podľa týždenníka obžalovaný už „len“ v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave. V spomínaných troch prípadoch išlo o vraždy Jozefa Gudába, Františka Marka a Petra Čongrádyho. „Vo všetkých troch trestných veciach bol K. M. vylúčený na samostatné konanie. Vyšetrovanie bude prerušené z dôvodu jeho neprítomnosti a nedosiahnuteľnosti,“ dôvodila pre Plus sedem dní hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Na webovom portáli denníka Nový Čas Čas.sk bola informácia, že topoľčiansky prokurátor v júli zrušil obvinenie z lúpeže Viliama M., Karola M. a Štefana B. z dôvodu, že ho považoval za nezákonné a neopodstatnené. Pred pár týždňami námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky toto uznesenie zrušil a nariadil, aby sa vo veci opäť konalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies