GP SR nemôže preskúmať zákonnosť postupu prokurátora v kauze Paškovcov

NETKY.SK • 29 November 2016, 15:09 • 2 min
GP SR nemôže preskúmať zákonnosť postupu prokurátora v kauze Paškovcov

BRATISLAVA – Generálna prokuratúra (GP) SR nemá pôsobnosť preskúmať zákonnosť postupu prokurátora v prípade nočnej bitky v centre Košíc, kde polícia obvinila trojicu bratov Maroša P., Branislava P. a Martina P. z trestného činu výtržníctva resp. ublíženia na zdraví. TASR informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

slovakia

left justify in out

„Generálna prokuratúra Slovenskej republiky po oboznámení sa s vyjadrením predstaviteľov politickej strany SaS k trestnej veci obvinených Paškovcov, s poľutovaním konštatuje absenciu základného právneho vedomia politikov. Vzhľadom na aktuálny stav súdneho konania, v ktorom má príslušný prokurátor procesné postavenie strany (tak ako obvinení resp. obžalovaní), nemá Generálna prokuratúra SR pôsobnosť preskúmať zákonnosť postupu príslušného prokurátora,“ uviedla GP SR.

 

GP SR upozornila, že príslušný prokurátor podal proti súdnemu rozhodnutiu o vrátení trestnej veci do prípravného konania sťažnosť, o ktorej rozhodne Krajský súd v Košiciach. „Až po právoplatnosti súdneho rozhodnutia o sťažnosti príslušného prokurátora proti vráteniu trestnej veci do prípravného konania, bude mať Generálna prokuratúra SR pôsobnosť prijať zákonné opatrenia. Ingerencia Generálnej prokuratúry SR vo vzťahu k súdnemu rozhodnutiu, resp. súdnemu konaniu, nemá zatiaľ oporu v zákone,“ doplnila Predajňová.

 

SaS požiadala dnes GP SR, aby preverila postup dozorového prokurátora pri podávaní žaloby na synovcov podpredsedu Smeru-SD Pavla Pašku, ktorí sú obvinení z trestného činu výtržníctva a ublíženia na zdraví.

 

K násilnej potýčke medzi bratmi a štvoricou Košičanov, vrátane dvoch žien, došlo 22. novembra 2015 okolo 03.30 h pred miestnou pizzeriou. Bitku, ktorej údajne predchádzalo slovné obťažovanie mladej ženy zo strany jedného z bratov, zachytil videozáznam. Podľa neho priateľ ženy odsotil muža, po čom sa stal objektom bitky od všetkých troch bratov. Silné údery a kopanec dostala aj mladá žena, ktorá sa im v tom snažila zabrániť.

 

Polícia trojicu obvinila, prokurátor podal obžalobu, Okresný súd Košice I uznesením zo dňa 22. novembra obžalobu prokurátora však odmietol, pretože zistil závažné procesné chyby, najmä porušenie práva na obhajobu. Prokurátor voči jeho rozhodnutou podal sťažnosť, o ktorej teraz bude rozhodovať Krajský súd v Košiciach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona