GP Québec: Saganovi v závere chýbali sily, triumfoval Gesink

NETKY.SK • 14 September 2013, 08:04 • 2 min
GP Québec: Saganovi v závere chýbali sily, triumfoval Gesink

QUÉBEC - Holanďan Robert Gesink vyhral cyklistické preteky GP Québec, ďalšie podujatie WorldTour. V záverečnom špurte hlavného poľa zdolal jazdec tímu Belkin po 201,6 km Arthura Vichota a Grega van Avermaeta. Slovák Peter Sagan bojoval o prvenstvo, ale 100 m pred cieľom súboj vzdal a skončil na 10. mieste s odstupom šiestich sekúnd za víťazom. Dvadsaťtriročný Žilinčan tým nezískal body do svetového rebríčka UCI. Kontrola pozície na čele pelotónu počas pretekov i záverečné nástupy súperov mu vzali veľa síl.

slovakia

left justify in out

Preteky sa jazdili na 12,6 km dlhom okruhu, ktorý pelotón absolvoval šestnásťkrát. Peter Sagan sa mohol opäť spoľahnúť na tímovú podporu. Jazdci tímu Cannondale prakticky od začiatku kontrolovali čelo. V ich prvej polovici bola vpredu trojica Valerio Agnoli, Peio Bilbao a Tiago Machado. Ich náskok však dosahoval maximálne tri minúty. Asi 75 km pred cieľom to skúsil tím BMC, ktorý vyslal dopredu aj sboju hviezdu Tejaya van Garderena. Silnú skupinu sa pokúsil stíhať aj druhý Slovák na štarte Peter Velits. Napokon zaúradoval tím Cannondale a 40 km pred cieľom bol pelotón pokope. V závere striedal jeden nástup druhý, Peter Sagan si všetko kontroloval. V predposlednom pätnástom okruhu zaútočil Holanďan Niki Terpstra a vytvoril si solídny náskok. Asi 3 km pred cieľom začal naplno pracovať Peter Sagan a poriadne natiahol pelotón. Terpstru dostihli 1,6 km pred cieľom. Slovák v službách Cannondale si naďalej strážil pozíciu na čele balíka. V závere mu však chýbali sily na záverečný finiš a skončil desiaty. Druhý slovenský zástupca Peter Velits z tímu Omega Pharma-Quick Step finišoval na tridsiatom mieste s odstupom 8 sekúnd za Gesinkom. 

Víťazný Holanďan skompletizoval v Québecu svoju zbierku stupňov víťazov, keď predtým v roku 2010 bol tretí a o rok neskôr druhý. Tiež to bol jeho druhý úspech na kanadských podujatiach z kategórie WorldTour. V roku 2010 sa tešil z víťazstva v Montreale. Za kľúč k aktuálnemu víťazstvu považuje 27-ročný Holanďan to, že dokázal zdolať Petra Sagana a Grega van Avermaeta. 

"Za normálnych okoloností sú obaja títo chlapci oveľa rýchlejší ako ja, ale tieto náročné preteky a okruhy v závere im zrejme odobrali dosť síl. Šprint do kopca do cieľa bol náročný. Mne síce takýto dojazd vyhovuje, ale aj tak som prekvapený svojím víťazstvom," cituje Gesinka server cyclingnews.com. 

Výsledky - cyklistické preteky GP Québec: 
1. Robert Gesink (Hol.) Belkin 4:58:13 h, 2. Arthur Vichot (Fr.) FDJ, 3. Greg van Avermaet (Belg.) BMC, 4. Fabian Wegmann (Nem.) Garmin-Sharp, 5. Rui Alberto Faria Da Costa (Portug.) Movistar, 6. Niki Terpstra (Hol.) Omega Pharma-Quick Step - všetci rovnaký čas,...10. Peter Sagan (SR) Cannondale +6,...30. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +8.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies