GP postupuje vo vybraných kauzách prekvapivo rýchlo

NETKY.SK • 6 September 2010, 07:20 • 2 min
GP postupuje vo vybraných kauzách prekvapivo rýchlo

GP postupuje vo vybraných kauzách prekvapivo rýchlo

slovakia

left justify in out

img

Najvyšší súd (NS) SR je prekvapený osobitnou rýchlosťou postupu Generálnej prokuratúry (GP) vo vybraných kauzách. V reakcii na rozhodnutie GP zamietnuť trestné oznámenie na ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) to pre TASR uviedol Michal Jurči z tlačového a informačného odboru NS SR.
"Rýchlosť, s akou odmietla generálna prokuratúra prípad trestného oznámenia na ministra financií Mikloša za nezákonný audit na Najvyššom súde, a to dokonca bez vykonania akýchkoľvek dôkazov, je zarážajúca," vyhlásil predseda NS SR Štefan Harabin.
"Dúfam, že to nemá nič spoločné s kritikou premiérky Radičovej za pomalosť prokuratúry v konkrétnych kauzách, a že to ani nesúvisí s blížiacou sa voľbou nového generálneho prokurátora," zdôraznil Harabin. Dodal, že prokuratúra nemôže konať podľa želaní politikov, ale iba podľa zákona a ústavy.
Televízia TA3 v piatok 3. decembra priniesla informáciu, že generálna prokuratúra zamietla trestné oznámenie, ktoré na ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) prišlo z Najvyššieho súdu (NS) SR.
"Z občianskoprávnej roviny nám vyplýva, že ministerstvo financií podľa súčasnej legislatívy má právo vykonať audit, respektíve kontrolu na Najvyššom súde a tvrdenia, ktoré boli dané oznamovateľom, nie sú takej relevancie, že by sme mali niekoho trestnoprávne stíhať," povedal generálny prokurátor Dobroslav Trnka.
Ministerstvo financií (MF) SR sa totiž opakovane pokúsilo vykonať na Najvyššom súde kontrolu, predseda súdu Štefan Harabin však tomu zabránil s odôvodnením, že podľa jeho názoru MF nemá zákonné oprávnenie takúto kontrolu vykonávať.
V spore o audit podal trestné oznámenie aj Ivan Mikloš na Štefana Harabina, podľa TA3 by o nej GP mala rozhodnúť na budúci týždeň.
NS SR podal v súvislosti so snahou ministra financií Ivana Mikloša vykonať na Najvyššom súde vládny audit na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie 10. augusta.
Kauza Ministerstva financií SR verzus NS SR sa ťahá od konca júla. Keďže napriek niekoľkým pokusom sa ministerstvu nepodarilo vládny audit uskutočniť, Mikloš sa rozhodol uložiť NS a Harabinovi pokutu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies