GP niektoré kauzy zdržuje, odkladá a odsúva nabok

NETKY.SK • 27 August 2010, 06:53 • 2 min
GP niektoré kauzy zdržuje, odkladá a odsúva nabok

GP niektoré kauzy zdržuje, odkladá a odsúva nabok

slovakia

left justify in out

img

Generálna prokuratúra (GP) v súčasnosti pri riešení niektorých ľudskoprávnych káuz nepostupuje tak, ako by mala, a zametá ich pod koberec. Počas dnešného rokovania Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny to pri prerokúvaní Správy o činnosti prokuratúry za rok 2009 povedal člen poslaneckého klubu Most-Híd Peter Zajac. "Niektoré prípady zdržuje, odkladá a odsúva nabok. To je proste fakt," myslí si poslanec, ktorý ako príklad uviedol kauzu Hedvigy Malinovej, Pezinskej skládky a iné.
"Myslím si pravý opak a nie, že sú kauzy zametané pod koberec. Samozrejme každý má možnosť vyjadriť svoj názor a ja ho nikomu neupieram," reagoval na tieto výhrady generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorý odporučil poslancovi Zajacovi, že ak má tento pocit, aby konal podľa toho, čo mu ponúka jeho poslanecký mandát.
"Keď to využije, ja mu to umožním," poznamenal s tým, že to však v prípade trestnoprávnych a občianskoprávnych vecí nemôže byť vo forme poslaneckého prieskumu, tak ako jeho ponuku podľa vlastných slov pochopil poslanec. "Je možná iná forma príchodu, nazretia a pozretia, ale poslanecký prieskum na GP je možný, ale len v činnostiach, ktoré sa netýkajú trestných alebo občianskoprávnych vecí," vysvetlil Trnka.
"To bude len na mojej dobrej vôli, ak kauzy, ktoré sú právoplatne skončené, vytiahnem a nech sa páči, budem dokumentovať, akým spôsobom boli trestnoprávne alebo občianskoprávne riešené," doplnil generálny prokurátor, ktorého mrzí, že nikoho nezaujíma napríklad riešenie káuz Transpetrol, Tipos alebo Gabčíkovo. "To sú miliardy korún ušetrených vďaka prokuratúre a nikoho to nezaujíma. Takže pozitívne netreba, aby bolo zverejnené a negatívne treba. Ale to si len niekto myslí, že sú negatívne," zdôraznil.
Ako ďalej uviedol Zajac, k štýlu generálneho prokurátora vo viacerých ľudskoprávnych kauzách podľa neho patrí, že do krajnej možnej miery odsúva rozhodnutia a v podstate sa im vyhýba. "Odkladá a hľadá rôzne kľučky na to, aby sa tie kauzy nepohli ďalej," myslí si predseda OKS, ktorý je presvedčený, že nemôže byť iba na osobnom rozhodnutí generálneho prokurátora, či sa riešenie káuz bude napomáhať alebo nie. "Správa sa, akoby to bolo iba na ňom a to je to jeho známe, že o tom, čo kedy GP urobí, nerozhodujú novinári, ale ja," pripomenul.
Ponuku navštíviť GP, ktorú od Trnku dostal, podľa svojho vyjadrenia neberie ako osobnú. "Nie sme na trhu," poznamenal a dodal, že ak by ju prijal, bolo by to v rámci nejakej väčšej skupiny poslancov. Ďalej podotkol, že svojou kritikou chce dosiahnuť spravodlivé ukončenie napríklad v prípade kauzy Hedvigy Malinovej a tiež, aby jednotlivé prípady GP neblokovala, ale napomáhala ich riešenie.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies