GP chce dosiahnuť, aby nemusela platiť Harabinovi

NETKY.SK • 14 November 2013, 19:12 • 2 min
GP chce dosiahnuť, aby nemusela platiť Harabinovi

BRATISLAVA – Generálna prokuratúra plánuje ešte zabojovať v spore s predsedom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom, aby mu nemusela zaplatiť vysoké odškodné. Harabin už právoplatne na dvoch stupňoch súdov vysúdil 150-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Väčšia časť (125-tisíc eur) je za potvrdenie prepisu údajného telefonátu s Bakim Sadikim, ktorý je teraz súdený za drogovú činnosť. Menšia časť odškodného (25-tisíc eur) je za to, že prokuratúra v súvislosti s Harabinom v minulosti neoprávnene viedla trestné konanie pre podozrenie z poisťovacieho podvodu. „Generálna prokuratúra zvažuje využiť všetky zákonné prostriedky na zmenu právoplatného súdneho rozhodnutia v občianskoprávnej veci a na odvrátenie dôsledkov tohto rozhodnutia voči Generálnej prokuratúre SR,“ uviedla hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Do úvahy by pravdepodobne prichádzal mimoriadny opravný prostriedok, teda dovolanie.

Harabin tvrdí, že prepis jeho telefonátu s Bakim Sadikim neexistuje. Podľa šéfa Najvyššieho súdu SR to dokazuje aj rozsudok Okresného súdu v Bratislave, ktorý teraz potvrdil aj krajský súd. "Veď na strane 17 je jasne, odporca na výzvu súdu nepredložil celý dohľadový spis vrátane prepisu. Tak ako sa mal súd zaoberať prepisom, ktorý neexistuje?" povedal Harabin 7. novembra.

Úplné iný názor má bývalý minister vnútra, dnes poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic. Podľa neho generálny prokurátor Dobroslav Trnka potvrdil, že prepis existuje. "Existuje fyzicky v dohľadovom spise generálnej prokuratúry, o tom nie je žiaden spor. To popiera len Harabin a Baki Sadiki," dodal.

Harabin sa v minulosti pýtal prokuratúry na existenciu prepisu telefonátu a tá mu odpovedala, že nie je súčasťou trestného spisu. Trnka však na jednej tlačovej besede reagoval na otázku, či sa prepis rozhovoru nachádza v dozorovom spise generálnej prokuratúry slovami: "A kto o tom pochybuje?" Nejasnosti okolo existencie alebo neexistencie prepisu by mohla teraz osvetliť prokuratúra. "Generálna prokuratúra preskúmava všetky vecné, dozorové, vyšetrovacie spisy, ktoré sa týkajú trestnej veci Bakiho Sadikiho a priamo súvisia s predmetnou občianskoprávnou vecou," uviedla Predajňová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona