Gove upozornil, že brexit bude aj koncom colnej únie Británie s EÚ

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 07:27 • 2 min
Gove upozornil, že brexit bude aj koncom colnej únie Británie s EÚ

BRUSEL - Odchod Spojeného kráľovstva z EÚ by okamžite znamenal aj opustenie colnej únie s európskym blokom. Uviedol v utorok Michael Gove, bývalý líder skupiny britských konzervatívcov, ktorí pred vlaňajším referendom o brexite viedli kampaň za odchod krajiny z EÚ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Gove by mal v novej vláde Theresy Mayovej zastávať kreslo ministra pre životné prostredie, čiže tú istú funkciu akú mal naposledy v kabinete Davida Camerona. Predtým pôsobil ako minister školstva a minister spravodlivosti. Do vládnej funkcie ho opätovne navrhla Mayová po minulotýždňových predčasných parlamentných voľbách, v ktorých konzervatívci nezískali očakávanú väčšinu a budú mať oslabenú pozíciu pri vyjednávaniach s EÚ o brexite.

 

"Aby bolo jasné, budeme mimo colnej únie", povedal Gove v rozhovore pre BBC. Podľa tlačovej agentúry Reuters Gove však pripustil, že opatrenia, ktoré chce nová vláda presadiť cez svoj politický program, potrebujú širokú podporu v parlamente, kde po voľbách prišli o väčšinu.

Opustenie colnej únie a jednotného trhu EÚ znamená v slovníku európskych politikov "hard brexit", o čom pred voľbami opakovane hovorila aj premiérka Mayová.

 

Nová povolebná situácia však môže všeličo zmeniť. Na to upozornil aj konzervatívny politik a významný člen probrexitového tábora Steve Baker. V novom vládnom kabinete by mal získať pozíciu u ministra pre brexit Davida Davisa, v útvare, ktorý bude zodpovedný za prípravu odchodu krajiny z EÚ. Snahy o "tvrdý brexit" vníma skôr kriticky.

 

"Slovník 'hard' proti 'soft' je veľmi zavádzajúci. Potrebujeme dobrý a čistý odchod, ktorý minimalizuje otrasy a maximalizuje príležitosti," uviedol Baker na svojom účte na Twitteri. Spresnil, že pre Britániu bude najlepšie ak sa jej podarí čo "najľahší" odchod z EÚ, čo krajine umožní prevziať kontrolu nad svojou legislatívou, rozpočtom, hranicami a obchodom.

 

Začiatok procesu rokovaní s EÚ bol stanovený na pondelok 19. mája. Britskí predstavitelia v dôsledku povolebnej situácie naznačili, že možno nebudú schopní oficiálne začať rokovania na budúci týždeň, ako bolo plánované. Tlačová agentúra Belga však uviedla, že premiérka Mayová v utorok večer v Paríži počas spoločnej tlačovej konferencie s prezidentom Emmanuleom Macronom oznámila, že "kalendár rokovaní o brexite zostáva nezmenený a rokovania začnú na budúci týždeň".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona