Gotický klenot Košíc Dóm sv. Alžbety sa premení na sviečku

NETKY.SK • 31 Október 2014, 14:17 • 2 min
Gotický klenot Košíc Dóm sv. Alžbety sa premení na sviečku

KOŠICE – Dóm sv. Alžbety, symbol Košíc a dominanta historického centra, bude opäť rozsvietený. Osvetlenie pripomínajúce veľkú sviečku sa rozsvieti dnes večer o 18:00 a bude svietiť celú noc počas sviatkov. Informovala o tom hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Eltodo a.s. nainštalovala viac ako 350 svetiel. Pribudli nielen na Dóme, ale i okolitých budovách. Katedrála bude svietiť bielym i farebným svetlom, podľa príležitostí nielen v sviatočné, ale aj všedné dni. 

 

Vzácna gotická pamiatka bola niekoľko rokov zahalená do tmy, pretože predchádzajúce osvetlenie už nespĺňalo technické požiadavky a jeho prevádzka bola riziková. Po minuloročnom úspechu osvetlenia Dómu počas otváracieho ceremoniálu Európskeho hlavného mesta kultúry sa mesto rozhodlo nájsť spôsob, ako košický klenot opäť osvetliť. 

 

„Namiesto okázalého rozsvecovania so sprievodnými akciami sme sa rozhodli, pri príležitosti Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých, premeniť Dóm sv. Alžbety pomocou bielo-žltých svetiel na symbolicky najväčšiu pietnu sviecu na svete. Osvetlená najvýchodnejšie položená gotická katedrála v Európe tak bude pôsobivou spomienkou na tých, ktorí už nie sú medzi nami, ktorých sme mali radi a na ktorých v týchto sviatočných dňoch myslíme intenzívnejšie ako inokedy,“ povedal primátor Richard Raši. Odteraz bude počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých každý rok Dóm osvetlený ako symbolická sviečka, ktorá nám pripomenie našich drahých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies