Gorilu podľa Smeru-SD treba dôsledne vyšetriť

NETKY.SK • 15 Jún 2015, 18:05 • 2 min
Gorilu podľa Smeru-SD treba dôsledne vyšetriť

BRATISLAVA - Kauzu Gorila z tretieho volebného obdobia Národnej rady SR a obdobia druhej vlády Mikuláša Dzurindu zloženej z vtedajších koaličných strán SDKÚ-DS, KDH, SMK a ANO, je potrebné dôsledne vyšetriť za účelom potvrdenia princípov demokratického a právneho štátu v SR.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v uznesení, ktoré poslanci schválili v závere mimoriadnej schôdze parlamentu ku kauze Gorila. Návrh uznesenia predložil poslanec za Smer-SD Peter Šuca.

 

Poslanci opozičných strán neúspešne navrhovali prijať uznesenie, podľa ktorého je dôsledné vyšetrenie kauzy Gorila kľúčovým pre demokratický a právny štát. Národná rada podľa opozície mala zároveň vyjadriť znepokojenie nad krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktoré výrazne sťažujú dôsledné vyšetrenie Gorily. Poslanci za Smer-SD opozičné uznesenie neschválili. Rokovanie ku kauze Gorila iniciovali opoziční poslanci na čele s Danielom Lipšicom. 

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik informoval parlament, že zákony mu bránia informovať o veciach, v ktorých nie je ešte dokončené vyšetrovanie. Zároveň uviedol, že parlament nemôže žiadať od špeciálneho prokurátora vysvetlenia k postupu pri vyšetrovaní. 

 

Veľkú časť politiky a médií ovplyvňujú na Slovensku podľa Lipšica oligarchovia. Kritici pomerov na Slovensku sú podľa neho zastrašovaní štátnou politikou a finančnými skupinami, zvlášť Pentou. „Vplyv finančnej skupiny Penta na tento parlament je k téme,“ povedal Lipšic, keď ho predseda NR SR Peter Pellegrini upozorňoval, aby hovoril k téme. 

 

Lipšic tiež podrobil kritike vyjadrenia jedného z partnerov investičnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka, ktorý mimoriadnu schôdzu prirovnal k procesom z 50-tych rokov. Lipšic upozornil, že Penta dlho zamestnávala posledného šéfa ŠtB Alojza Lorenca. „K podsvetiu patria aj biele goliere. Ale keďže patria k podsvetiu, nemali byť na očiach, ale v podsvetí. Na Slovensku je to naopak,“ vyhlásil Lipšic. 

 

O Gorile diskutoval parlament šesť hodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona