Gorila sa vráti do ulíc už v piatok, prísť môže až 10.000 ľudí

NETKY.SK • 31 Január 2012, 08:25 • 2 min
Gorila sa vráti do ulíc už v piatok, prísť môže až 10.000 ľudí

Gorila sa vráti do ulíc už v piatok, prísť môže až 10. 000 ľudí - Politika Protest Gorila sa zopakuje v Bratislave už tento piatok (3.

slovakia

left justify in out

img

Protest Gorila sa zopakuje v Bratislave už tento piatok (3.2.). Pokračovanie masového zhromaždenia, ktoré 27. januára prilákalo do centra hlavného mesta približne dvetisíc ľudí, ohlásili organizátori už aj oficiálne. 
      "Dnes dostal Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto oznámenie o konaní verejného zhromaždenia, ktoré sa má konať v piatok v čase od 16.00 do 19.00 h na Námestí SNP v Bratislave... Predpokladaná účasť zo strany ohlasovateľky je 10.000 ľudí," informoval TASR hovorca mestskej časti Tomáš Halán.
      Prvé protestné podujatie reagovalo na medializovanú kauzu Gorila pomenovanú podľa zverejnených spisov Slovenskej informačnej služby (SIS). Predstavitelia Starého Mesta sa domnievajú, že organizátorka (Lucia Gallová, pozn. TASR) verejného zhromaždenia nezvládla toto zhromaždenie. "Ohlasovateľka nezabezpečila dostatočný počet organizátorov. Problém bol aj s pochodom od Hodžovho námestia smerom k budove parlamentu, keď organizátori nedodržali ohlásenú trasu protestu. Pred budovou Národnej rady SR zvalili policajné zátarasy a dostali sa priamo pred budovu parlamentu," konštatoval Halán. Zákon pritom zakazuje, aby sa zhromaždenia konali bližšie ako 50 metrov od budovy zákonodarného zboru.
      Výhrady voči demonštrantom mal aj prezident SR Ivan Gašparovič. "Protestujúci si zmýlili adresu. Hlava štátu by nezbavila mlčanlivosti riaditeľa SIS, keby jej nezáležalo na vyšetrení kauzy Gorila," poukázal hovorca prezidenta Marek Trubač. Protestujúci na Grassalkovičov palác hádzali banány a petardy. 
      Podobnému útoku sa nevyhol ani parlament. Vedúci Kancelárie Národnej rady SR Andrej Kramár odhadol škody spôsobené účastníkmi pochodu na tri- až päťtisíc eur. V súvislosti s tým dnes poobede bude podané trestné oznámenie proti neznámej osobe. "Nejde o našu iniciatívu, keď by sme sa chceli pomstiť demonštrantom. Musíme podať toto trestné oznámenie v zmysle zákona o ochrane majetku štátu," vysvetlil Kramár. "Organizátori protestu Gorila v žiadnom prípade nenesú zodpovednosť za údajne spôsobené škody, nakoľko sme počas celej akcie vyzývali občanov na pokojný priebeh a aby sa vyhýbali vandalizmu. Nenesieme zodpovednosť za spontánnu reakciu ľudí a jednotlivcov," píše sa v stanovisku na webovej stránke organizátorov.
      Strana SaS považuje rozhodnutie Kancelárie NR SR podať trestné oznámenie za neprimerané a neštátnické. Vo svojom dnešnom vyhlásení preto vyzvala predsedu NR SR Pavla Hrušovského, aby ho stiahol.
      "V súvislosti s piatkovým pochodom a zhromaždením nebola žiadna osoba predvedená ani zadržaná a nezaznamenali sme zranenie žiadneho z účastníkov," informovala hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Tatiana Kurucová.
      Účasť na protestnom zhromaždení Gorila 2 v Bratislave doteraz na sociálnej sieti Facebook potvrdilo viac ako 8200 ľudí a ďalších viac ako 4500 ľudí účasť zvažuje. Pred mítingom 27. januára ich pritom bolo menej ako 8000. Súbežne organizátori upozorňujú na mítingy v ďalších šiestich mestách. Tento piatok by sa mali konať v Prešove, Košiciach, Trenčíne, Zvolene a Žiline. Ešte predtým pozývajú organizátori do Ružomberka. V stredu (1.2.) by sa tam mal konať automobilový protest.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona