Gorbačov vyzýva Putina, aby sa neodkláňal od demokracie

NETKY.SK • 26 Máj 2011, 10:00 • 2 min
Gorbačov vyzýva Putina, aby sa neodkláňal od demokracie

Gorbačov vyzýva Putina, aby sa neodkláňal od demokracie

slovakia

left justify in out

img

Bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov kritizoval lídrov, ktorí zostávajú pri moci príliš dlho. Vyzval premiéra Vladimira Putina, ktorý sa možno bude uchádzať o tretie funkčné obdobie ruského prezidenta, aby sa držal demokratických princípov.
      Dlhoroční vládcovia podľa Gorbačova riskujú, že sa dostanú do osídel protekcie a korupcie. "Putin je schopný človek, ale práve teraz je veľmi dôležité, aby neodbočil z cesty demokracie," uviedol sovietsky exprezident v rozhovore publikovanom v britskom týždenníku New Statesman.
      Gorbačov (80) už v minulosti kritizoval Putina, že zbavuje Rusov ich práv, vrátane možnosti hlasovať za jednotlivých kandidátov v parlamentných voľbách.
      Pripomenul, že keď bol na čele Sovietskeho zväzu v rokoch 1985 až 1991, zaviedol reformy na ochranu prezidentskej funkcie pred korupciou. Súčasťou toho bolo aj rozhodnutie vykonávať úrad najviac dve funkčné obdobia. "Čo znamenalo, v podstate, od ôsmich do desať rokov. Pretože, ak je to viac, potom vás obklopia korupčné kruhy a upadnete do protekcie a všetkých ďalších vecí, ktoré sú jednoducho zlé," dodal Gorbačov.
      Putin bol prezidentom osem rokov do roku 2008 a keď už nemohol tretíkrát kandidovať, do najvyššej funkcie nasmeroval ako svojho nástupcu Dmitrija Medvedeva. Teraz však Putin môže byť v prezidentskom úrade ďalších 12 rokov, ak ho budúci rok v marci zvolia na šesťročné obdobie, a potom znovu v roku 2018. Zatiaľ ešte nepotvrdil úmysel kandidovať.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies