Gorbačov: Za rozpad Sovietskeho zväzu nemôžem

NETKY.SK • 1 Apríl 2013, 17:00 • 2 min
Gorbačov: Za rozpad Sovietskeho zväzu nemôžem

MOSKVA - Posledný prezident niekdajšieho Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov cez víkend opätovne skritizoval súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina a varoval, že krajinu čaká ďalšia vlna nepokojov proti situácii v krajine.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov sa síce podarilo protesty nateraz potlačiť, no problémy pretrvávajú. Ruský systém podľa neho potrebuje reformy, inak je stagnácia nevyhnutná. Gorbačov zároveň odmietol zodpovednosť, ktorú mi pripisujú za kolaps Sovietskeho zväzu v roku 1991. Podľa neho bol oveľa deštruktívnejší postup neskoršieho ruského prezidenta Borisa Jeľcina, pričom on sám chcel blok iba reformovať. Reformná politika známa ako perestrojka nakoniec podľa exprezidenta znamenala príchod slobody a demokracie do Ruska a strednej Európy a taktiež odchod sovietskych vojakov z Afganistanu.

"Putinovo druhé funkčné obdobie ako prezidenta otvorilo možnosti pre prijatie novej stratégie ale vedenie nabralo iný smer. A za prezidentovania Medvedeva sa nič nezmenilo. A ak sa nič nezmení, problémy budú eskalovať, čo znamená. že ruská spoločnosť sa nanovo pokúsi o priblíženie sa ku skutočnej demokracii," povedal Gorbačov, ktorý tak naznačil podobnosť so Sovietskym zväzom. "Videl som vtedy nevyhnutnosť decentralizovať a modernizovať zväz, no bol som za jeho zachovanie. Akékoľvek snahy hodiť vinu za jeho rozpad na mňa sú nezodpovedné, neopodstatnené a zavádzajúce," povedal 82-ročný držiteľ Nobelovej ceny mieru, ktorého cituje portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona