Gorbačov vyzval Putina a Obamu, aby pomohli vyriešiť krízu na Ukrajine

NETKY.SK • 23 Január 2014, 16:30 • 2 min
Gorbačov vyzval Putina a Obamu, aby pomohli vyriešiť krízu na Ukrajine

MOSKVA - Posledný sovietsky líder Michail Gorbačov vyzval dnes prezidentov Ruska a Spojených štátov, aby sa zapojili do snáh o riešenie súčasnej vyhrotenej situácie na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Gorbačov v otvorenom liste Vladimirovi Putinovi a Barackovi Obamovi varoval, že násilné protesty môžu na Ukrajine vyústiť do "katastrofy". "Žiadam vás, aby ste využili príležitosť a podnikli rozhodný krok, ktorý by pomohol Ukrajine vrátiť sa na cestu nenásilného vývoja. Naozaj sa na vás spolieham," píše sa v liste pre Putina a Obamu, ktorý Gorbačov zverejnil na internetovej stránke svojej nadácie.  

Podľa Gorbačova je nevyhnutné, aby si predstavitelia znesvárených ukrajinských politických táborov sadli za rokovací stôl. Hroziacej katastrofe na Ukrajine sa bude dať podľa jeho slov zamedziť len v prípade, ak sa do snáh o upokojenie situácie zapoja aj najvyšší predstavitelia Ruska a USA, respektíve nimi osobne poverení vyjednávači. 

Masové protivládne protesty na Ukrajine vypukli v novembri po tom, ako Janukovyč odmietol podpísať kľúčové integračné dohody s EÚ a namiesto toho sa rozhodol posilniť vzťahy s Ruskom. 

Do násilností prerástli až minulú nedeľu, keď ukrajinský prezident podpísal sériu kontroverzných zákonov, ktoré podľa kritikov vážne obmedzujú občianske práva a aktivity opozície. Počas zrážok s políciou tento týždeň zahynuli v Kyjeve najmenej dvaja demonštranti. 

Michail Gorbačov, pochádzajúci zo zmiešanej rusko-ukrajinskej rodiny, stál na čele Sovietskeho zväzu od roku 1985 až do jeho rozpadu v roku 1991. V roku 1990 získal Nobelovu cenu za mier za svoje zásluhy na ukončení studenej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies