Gorbačov: Som hrdý na pád Berlínskeho múru

NETKY.SK • 6 November 2014, 06:29 • 2 min
Gorbačov: Som hrdý na pád Berlínskeho múru

MOSKVA - Posledný najvyšší predstaviteľ bývalého Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov si dnes s hrdosťou zaspomínal na pád Berlínskeho múru. Stalo sa tak štyri dni pred blížiacim sa 25. výročím tejto udalosti, ktorá spustila zánik komunizmu v Európe, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Keď sa 9. novembra 1989 otvorili prechody v Berlínskom múre, došlo k zrodu dvoch hrdinov: nemeckého ľudu, ktorý túžil po zjednotení, a "nášho ľudu", uviedol 83-ročný expolitik v prejave, ktorého prepis zverejnila jeho Nadácia Gorbačov so sídlom v Moskve. "Som hrdý, že sme to spravili," vyznal sa.
      

Vedenie Sovietskeho zväzu sa v roku 1989 rozhodlo vykliesniť cestu zjednoteniu Nemecka. Politika glasnosti (otvorenosti) a perestrojky (prestavby) pomohli pri tomto "komplikovanom procese", uviedol laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1990, ktorý sa chce zúčastniť aj nedeľňajších osláv v Berlíne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies