Google zo zisku 5 miliárd vo Veľkej Británii zaplatil daň 1 %

NETKY.SK • 1 Október 2013, 10:23 • 2 min
Google zo zisku 5 miliárd vo Veľkej Británii zaplatil daň 1 %

LONDÝN - Americký internetový gigant Google zaplatil z predaja britským zákazníkom v objeme v prepočte 4,9 mld. USD v roku 2012 daň vo výške 55 mil. USD. Vyplýva to z informácií o daňovom účte spoločnosti, ktoré v pondelok zverejnila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Britská pobočka Google, ako mnohé iné pobočky firmy v Európe, platí relatívne nízke dane, keďže ju spoločnosť deklaruje ako poskytovateľa marketingových služieb pre firmu Google Ireland so sídlom v írskom Dubline, ktorej meno sa objavuje na faktúrach väčšiny neamerických klientov Google. V Írsku však americká spoločnosť tiež deklaruje nízky zisk, keďže takmer všetok zárobok z neamerických aktivít odosiela pobočke Google na Bermudských ostrovoch vo forme licenčných poplatkov za používanie duševného vlastníctva spoločnosti. Keďže na Bermudách firma nemusí platiť daň z príjmu, internetový gigant zo svojho neamerického zisku vo výške 8,1 mld. USD v roku 2012 zaplatil daň len vo výške 2,6 %. 

Google tvrdí, že dodržiava všetky daňové pravidlá krajín, v ktorých pôsobí, a vo Veľkej Británii platí nízke dane preto, lebo jeho zisk nevytvárajú britskí zamestnanci. Šéf spoločnosti pre severnú Európu Matt Brittin však už máji musel zákonodarcom v Londýne vysvetľovať, ako je teda možné, že ak firma na britskom území nevykonáva obchodné aktivity, zverejňuje inzeráty ponúkajúce pracovné pozície v jej obchodnom tíme. Praktiky korporátneho účtovníctva, odkláňajúce veľkú časť zdaniteľného zisku firiem do daňových rajov, ktoré predstavitelia skupín krajín G20 a G8 označujú za vyhýbanie sa plateniu daní, sa preto dostali na vrchol medzinárodných regulačných snáh. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies