Google vyhral súd s autormi vo veci on-line knižnice Google Books Library

NETKY.SK • 15 November 2013, 09:09 • 2 min
Google vyhral súd s autormi vo veci on-line knižnice Google Books Library

NEW YORK - Americký federálny sudca vo štvrtok zamietol žalobu autorov, ktorá mala zastaviť skenovanie kníh internetovým vyhľadávačom Google.

slovakia

left justify in out

Rozsudok konštatuje, že plány Googlu zdigitalizovať dovedna až 20 miliónov kníh sú "čestným použitím" diel podľa amerických zákonov o autorskom práve. Informovala o tom agentúra DPA.

Dlhotrvajúci spor sa týkal digitalizačného projektu Google Library. Spoločnosť Google sa dohodla s niekoľkými veľkými knižnicami, že bude skenovať ich knižničné fondy a sprístupní informácie o knihách a úryvky z nich on-line. Autorské a vydavateľské združenia sa však ohradili, že to porušuje ich autorské práva, copyright. S vydavateľmi dosiahol Google dohodu vlani.

Sudca Denny Chin vo štvrtok zamietol požiadavky autorov a konštatoval, že Google Books Library Project poskytuje početné výhody verejnosti i bádateľom a je v súlade s princípom čestného používania, zakotveného v autorskom zákone, pretože "zaobchádzanie Googlu s dielami v copyrighte je vysoko transformatívne".

Projekt knižnice Googlu nielenže poskytuje "čitateľom a bádateľom novú a výkonnú cestu k nájdeniu kníh", ale "stal sa základným nástrojom výskumu, keďže pomáha knihovníkom zistiť a nájsť výskumné zdroje, zefektívňuje požičiavanie kníh medzi knižnicami a uľahčuje nájdenie a overenie citácií," konštatoval sudca Chin.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies